"Kesk-Aafrika vabariigis valitseb suur kaos ning vaid Prantsusmaa otsustav sekkumine on ära hoidnud genotsiidi," sõnas Ansip valitsuse pressikonverentsil.

Ansipi sõnul on huanitaarkatarsroof riigis sügav ning pea pooled elanikud vajavad abi. "On olukordi, kus ainult humanitaarabi andmisest ei piisa, kõigepealt tuleb anda julgeolekuabi. Nii ka Kesk-aafrika vabariigis," sõnas peaminister.

Ansipi sõnul on kaitsevägi juba ettevalmistusi teinud ning ministeerium valmistab ette riigikogu otsuseeelnõu. "Missioon võiks alata kõige varem veebruari lõpus, kohale läheb maksimaalselt 55 kaitseväelast. Meie kaisteväelased asuvad pealinna Bangui lennuväljale ja nende ala võib laieneda põhimaantee turvamisele".

Vabariigi valitsuse kabinetinõupidamisel otsustati toetada plaanitavat Euroopa Liidu missiooni Kesk-Aafrika Vabariigis ning Eesti kaitseväe osalemist sellel missioonil vastavalt rahvusvahelisele õigusele.

Samuti otsustati kabinetinõupidamisel, et kaitseministeerium valmistab ette riigikogu otsuse eelnõu Eesti kaitseväe osalemiseks Euroopa Liidu missioonil Kesk-Aafrika Vabariigis.

Valitsuse kabinetinõupidamisel tutvustatud kavade kohaselt panustaks Eesti Kesk-Aafrika Vabariigi missioonile ühe jalaväerühma ja toetusüksusega, kokku kuni 55 kaitseväelasega ühekordselt.

Prantsusmaa alustas septembris sõjakäiku Kesk-Aafrika Vabariiki, et verisesse sisekonflikti langenud riigis stabiilsus taastada. Eesti poliitikud on teatanud valmidusest prantslasi missioonil aidata.