„Väljakaevamised algavad lähiajal ja kestavad vähemalt kaks nädalat. Kui arheoloogid leiavad seal midagi keskaegset, siis ka kolm-neli kuud. Nii et sõdur seisab seal ka 8. ja 9. mail. Nii lühikese aja jooksul ei ole võimalik neid töid seal lõpetada,” ütles Ansip venekeelsele Raadio 4-le antud intervjuus.

Seejuures rõhutas peaminister, et ka sõjaväekalmistul tuleb teha ettevalmistavaid töid selleks „et pronkssõdur võiks seal seista, kuna mälestusmärki ei saa lihtsalt maa peale maha panna”.

Peaministri sõnul võib leitud säilmeid identifitseerida kas hauast leitud esemete või DNA analüüsi abil. Viimasel juhul kavatsetakse üles otsida maetud sõdurite sugulased.

Ansip toonitas, et esialgu on olemas vaid otsus väljakaevamiste alustamise kohta. „Seni ei ole otsustatud, mida säilmetega edasi teha ning ei ole ka otsust mälestusmärgi teisaldamise kohta. Kõik sõltub väljakaevamiste tulemustest,” ütles Ansip.

Märtsi keskel soovitas Eesti kaitseministeeriumi sõjahaudade komisjon matta nõukogude sõdurite säilmed ümber Tallinna sõjaväekalmistule. Kui säilmed ümber maetakse, demonteeritakse ja paigutatakse ümber ka monument.

Ansip teatas, et maalapp, millel pronkssõdur praegu seisab, ei jää tühjaks.

„Praegu on tehtud ettepanek rajada sinna purskkaev, uus memoriaal või veel midagi. Seda otsustavad linnavõimud, aga tühjaks see koht kindlasti ei jää,” ütles Ansip.

Ansip on varem öelnud, et teatud kuulduste kohaselt on Tõnismäele maetud kaks nõukogude sõdurit, kes sattusid 1944. aastal juhuslikult tanki alla, kui nõukogude sõjamehed väidetavalt Tallinna vallutamise järel alkoholi kuritarvitasid.