Kommentaariks
Axis Information and Analysis
Euroopa sektsiooni analüütiku Simon Araloffi väitele, et euroliit hakkab Eestile peale suruma kakskeelsust, ütles Ansip neljapäeval ajakirjanikele: „Mina sellist Euroopa Liitu ei tunne.”

Ansipi sõnul Eesti ongi Euroopa Liit. “Langetada selliseid otsuseid ilma Eestita — mingit sellist kava ma ei tea. Kust nad aga selle võtavad, ma ei tea — see on täielik jama!” ütles Ansip.

“Kas teie nõuaksite iseenda käest kakskeelsust? Euroopa Liit — see oleme meie! Meie osaleme Euroopa Liidu otsuste langemises.”

Ansip seadis kahtluse alla ka analüüsikeskuse kirjutiste autorite nimede tõele vastavuse.

“Keegi Simon Araloff arvab midagi ja mina pean seda kommenteerima!? Meie ei peaks erutuma igasugustest köhimistest. Me oleme iseseisev väärikas rahvas iseseisvas riigis, me peaksime rohkem usaldama oma tundmusi ja vähem keskenduma igaugustele arvamustele,” lausus Ansip ägestunult.

Peaminister rõhutab, et ta pole kunagi teinud avaldust, et Eesti ei nõua Venemaalt okupatsiooni eest hüvitist. Andrus Ansip ütles kohtumisel Vene ajakirjanikega, et Eesti valitsusel ei ole täna Venemaa suhtes kahjutasunõudeid ega pretensioone, sealhulgas territoriaalseid nõudmisi. Samas ei välistanud peaminister Venemaale okupatsiooniaastatel tekitatud kahjude eest nõuete esitamist tulevikus.

Vene ajakirjanike küsimuse peale, kui suured oleksid Eesti võimalikud kahjunõuded, kinkis peaminister ajakirjanikele okupatsioonide repressiivpoliitikat uurinud riikliku komisjoni poolt koostatud “Valge raamatu”, mis võtab kokku Eesti rahva kaotused okupatsioonide läbi aastatel 1940 — 1991. Samuti osundas peaminister Stenbocki maja valge saali seintel rippuvatele endiste riigivanemate piltidele ning küsis retooriliselt, kas keegi söendaks hakata rahasse arvutama riigijuhtide hukkamisega rahvale tekitatud haava.