Pühapäeval valib Reformierakonna üldkogu erakonna uueks esimeheks Andrus Ansipi, kusjuures uue juhi stiil annab võimaluse ka uueks retoorikaks, kirjutab Eesti Päevaleht. “Täna pole Eestis kohta erakonnale, kel puudub sotsiaalne mõõde,” ütleb Ansip.

“See on meile külge poogitud, et meil puudub sotsiaalne mõõde ning oleme pankurite partei,” ei olnud Ansip nõus, et Reformierakond pole seni sotsiaalsuunal vaeva näinud, ning tõi näiteks vanemahüvitise ja õppetoetused.

Reformierakond on väheseid erakondi, kes saab hoobelda kindla valijaskonnaga ning igal valimisel tavapäraselt hea tulemuse saanuna saab loota võimujagamisel üks osapool olla.

Reformierakonna partnerid ja konkurendid arutavad, millise suuna võib erakond uue esimehega võtta. Ollakse üsna veendunud, et senise ultraliberaalsusega Reformierakond enam kaugele ei jõua ning tuleb teha sammuke vasakule, viisakas kummardus sotsiaalsuse poole. “Rikkad ja ilusad ei müü enam,” teatas üks Res Publica ideolooge Reformierakonna tulevikku vaadates.

Kui senist parteijuhti Siim Kallast ja erakonna teisi alustalasid Meelis Atoneni, Rein Langi ja Jürgen Ligi on peetud sirgeseljalisteks ultraliberaalideks, siis Ansip on jätnud teistsuguse mulje. Tartu linnapeana ei öelnud ta kunagi ära, kui oli tarvis kommunaalteemal koos tudengitega tänaval marssida või koos linlastega erakonnakaaslase Märt Raski vastu astuda, et võidelda Tartu vangla vastu.

Ansipi sõnul pole neil põhjust oma suunda mujale pöörata, kuid tema isik võib tõepoolest tuua kaasa sotsiaalsema kuvandi. “Ehk minu isikult oodatakse rohkem sotsiaalsust, kui oodati Siim Kallaselt,” tõdeb Ansip.

“Erakonnas endas aga midagi ei muutu, muutub ilmselt see, kuidas kõik avalikkusele peegeldub. Ühe isiku imago oli teistsugune ning see on kandunud ka erakonnale tervikuna ning Reformierakonda on ekslikult peetud sotsiaalselt hoolimatuks.”