„Kui mõnele tundub eelarve kasv väiksena, tasuks see korrutada 15,6466-ga,“ soovitas valitsusjuht ja lisas, et kroonides on see märkimisväärne kasv. Ühtlasi ütles peaminister, et ta ei tea sellist haldusala, kellele võiks eelarve kasv tunduda väike.

„Eelarve kasv võiks olla muidugi suurem kui ta praegu on kavandatud,“ möönis Ansip.

Ansipi sõnul on kõik eelarve koostamised olnud hästi pingelised ja ükski tema valitsuse koostatud üheksast eelarvest pole läinud lepase reega.

Väljavaated on positiivsed

Peaminister tõdes, et majanduskasv reaalkasvuna kahaneb, kuid nominaalkasvus ei ole vahe nii suur. Aeglasemat tempot suurendab tema sõnul omakorda tööhõive prognoositust märgatavalt kiirem kasv. Ka on järgmise aasta prognoosid tervikuna optimistlikumad kui nad on tänavu, sõnas Ansip.

„Oodatust aeglasem majanduskasv ei peegeldu eelarvetulude laekumises, sest masikutulud on laekunud hästi,“ ütles Ansip. Tänavu kaheksa kuuga on eelarvesse laekunud 67,2 protsenti kavandatud tuludest. Kuni 2005. aastani on see kõige suurem laekumisprotsent sellel perioodil.

Valitsusjuhi sõnul on ülihästi laekunud ettevõtte tulumaks, mida on kaheksa kuuga sada protsenti kavandatust. Samas ei saa prognoosida, missuguseks kujuneb see järgmisel aastal, sest tegemist on väga volatiilse maksuliigiga.