Ansip ise peibutuspardina ei kandideeri ja leiab, et tegu on meedia poolt üles puhutud pseudoteemaga. Küll aga kandideerib Rõivas, kes põhjendas seda oma õigusega kodukoha asjades kaasa lüüa. "Minister ei peaks unustama oma kodukohta ja ignoreerima seda, et tema kodus on asjad väga halvasti - see pole õige," ütles Rõivas.

Ta seletas, et praegune linnavalitsus on tervis- ja lastehoiu küsimused halvasti lahendanud. Haabersti linnaosas, kus Rõivas kandideerib, on tema hinnangul linnaosa halduskogus kõik sisulised diskussioonid keskerakondlaste poolt vaigistatud. "Olen Õismäel üles kasvanud, leian, et mul on õigus kaasa rääkida," jäi Rõivas endale kindlaks.

Seadusmuudatuse variant

Ansip panustas arutelusse erinevate Euroopa riikide süsteemide võrdlusega. "Mulle meeldib näiteks Soome süsteem, kus parlamendiliikmel on õigus kohaliku volikogu töös kaasa lüüa - arvestades seda peibutuspartide debatti, mis käimas on, oleks lihtne lahendus meiegi seadust muuta ja lubada kaasa lüüa," ütles ta.

Peaminister möönis, et Euroopa riigid ei ole selles küsimuses siiski ühel seisukohal. "Nendes riikides, kus parlamendi liige tohib olla ka kohalikus volikogus, tuuakse positiivsena tulemina välja see, et parlamendi poliitik ei kaota sidet kohaliku kogukonnaga," ütles ta ja lisas, et riikides, kus parlamendiliige ei tohi paralleelselt kohalikus volikogus olla, arvatakse, et see aitab säilitada volikogu autonoomiat.

Konverentsil tõstatati ka küsimus, et kas see pole valijate petmine, kui valitakse Rõivas, aga volikokku läheb keegi tundmatu. "Ei ole nii, et poliitikat on võimalik mõjutada vaid volikogus istudes," ütles Rõivas. Minister rõhutas, et igaüks, kes Rõivase poolt valib, saab ka Rõivase. "On reaalne võimalus ministrina kaasa lüüa linnaosa halduskogudes ja osaleda volikogu poliitika kujundamises - leian, et mul on selleks kõik võimalused," rõhutas Rõivas.

"Enamasti on Euroopas kõigil lubatud kandideerida, see on põhiseaduslik õigus ja seda naeruvääristada ja halvustada ei ole õige," võttis Ansip teema kokku. Ta väljendas kahetsust, et meedia juhib olulistelt teemadelt tähelepanu kõrvale: uuriv ajakirjandus peaks ministri sõnul tegelema hoopis sotsiaaldemokraatide valimisreklaami pettusega.