Euroopa Liidu riigipeade ja valitsusjuhtide mitteametlikul kohtumisel Brüsselis osalenud Ansip ütles, et uute ametikohtade loomisega luuakse eeldused selleks, et Euroopa Liit töötaks sujuvamalt ning liidu hääl kõlaks ühtsemalt.

"Mõlemad valitud Euroopa Liidu kõrged esindajad on kogemustega poliitikud ning tugevad isiksused, kes sobivad hästi juhtima vastavalt Euroopa Ülemkogu ning suunama Euroopa Liidu välispoliitikat. Eesti arvates on tegemist heade valikutega ning seepärast toetasime mõlemat kandidaati ka eelnevate läbirääkimiste käigus," ütles Ansip.

Välisminister Urmas Paeti sõnul on Euroopa Liidu Nõukogu presidendiks valitud Herman Van Rompuy ja ELi välissuhete kõrgeks esindajaks valitud Catherine Ashton hea valik tugevama Euroopa Liidu kujunemisel.

Paeti lõi Ashtoni valimine Euroopa Liidu välispoliitika juhiks hea eelduse ELi ühtse välispoliitika tugevnemiseks ja uuendatud tõhusa ELi välisteeninduse kujundamiseks. "Ashton on rahvusvaheliselt tuntud ja hea koostöövõimega," lisas ta.

Lissaboni lepingu kohaselt on eesistuja ülesanne juhatada ja suunata ülemkogu tööd, tagada selle töö järjepidevus ja ettevalmistamine ning aidata kaasa kokkulepete saavutamisele ülemkogus. Eesistuja valitakse ülemkogu poolt kahe ja poole aasta pikkuseks ametiajaks ühe tagasivalimisvõimalusega. Euroopa Liidu välisasjade ja julgeolekupoliitika kõrge esindaja juhib liidu ühist välis- ja julgeolekupoliitikat, aidates seda poliitikat kujundada ja ellu viia. Kõrge esindaja on ühtlasi välisasjade nõukogu eesistuja ning üks Euroopa Komisjoni asepresidentidest.