Ansip osutas, et Venemaa ei ole vaatamata rahvusvahelise üldsuse nõudmistele astunud samme olukorra ennistamiseks Krimmis ning poolsaare okupeerimine Vene sõjaväelaste poolt jätkub. Peaministri sõnade kohaselt Venemaa surve Ukrainale kestab või koguni kasvab, mistõttu tuleb euroliidul rakendada konkreetsemaid meetmeid.

"Avaldustest üksi ei piisa," ütles peaminister Ansip. "Venemaa peab mõistma, et tema tegudel on tagajärjed," märkis ta. Ansip soovitas kiiremini liikuda viisatingimuste leevendamise suunas Ukrainaga. Samuti tuleks Ansipi sõnul kiiresti sõlmida Ukrainaga assotsiatsiooni- ja vabakaubandusleping ning anda Ukrainale väljavaateid ühineda Euroopa liiduga.

"Ukraina uus valitsus väärib konkreetset abi reformide läbiviimiseks riigis. Euroopa Komisjoni pakutud 11 miljardi euro suurune abipakett on samm õiges suunas," arvas Ansip.

Tänase erakorralise tippkohtumise Ukraina teemal kutsus kokku Euroopa ülemkogu eesistuja Herman Van Rompuy. Kohtumise alguses osales ka Ukraina peaminister Arseni Jatsenjuk, kes andis Euroopa Liidu riigipeadele ja valitsusjuhtidele ülevaate viimastest arengutest Ukrainas.

Jatsenjuk ütles, et Ukraina on valmis assotsiatsioonilepingu Euroopa Liiduga alla kirjutama niipea kui võimalik, olles veendunud, et sellel on ukrainlastele märgatavad positiivsed mõjud. Ta märkis, et Euroopa Liidu abi Ukrainale reformide läbiviimiseks on väga oodatud.

Järgnevatel aruteludel mõistsid Euroopa Liidu liidrid üksmeelselt hukka Ukraina suveräänsuse ja territoriaalse terviklikkuse rikkumise Venemaa poolt, rõhutades, et kriisi lahendus peab põhinema Ukraina territoriaalsel terviklikkusel, suveräänsusel ja sõltumatusel ning rahvusvaheliste standardite rangel järgimisel.