Andrus Ansip võrdleb Postimehe arvamusveerul viimasel ajal Eesti poliitikas toimuvat härjavõitlusega, kus opositsioon nõuab iga hinna eest Keskerakonna liidri Edgar Savisaare verd.

Opositsioon on Ansipile heitnud ette Keskerakonna liidri Edgar Savisaar korruptsioonihõngulisele majaostutehingule läbi sõrmede vaatamist ning otsustusvõimetust ärimeeste eliidi hämarate tegude suhtes seisukoha võtmises.

Ansip soovitab oma kritiseerijatel esmalt peeglisse vaadata. „Kui ühiskonnas on eetikakriis, siis ei ole see tekkinud sugugi viimaste kuudega. Meenutagem, et tänased sotsiaalse mõõtme rõhutajad pidasid taasiseseisvunud Eesti pakilisimaks asjaks eripensionide kehtestamist iseendile,” kirjutab ta Postimehe arvamusküljel.

Peaministri meelest ei saa kõrgeid eetilisi nõudeid kehtestada vaid ühele poliitikule. „Ei ole midagi ebaeetilisemat kui eetilise retoorika varjus elada välja oma solvumisi, maksta kätte või lihtlabaselt valetada. Just nii devalveerubki eetika.”

Süü, nii moraalne kui juriidiline, peab olema tõestatud, kirjutab Ansip. „Oleks masendav, kui Eesti muutuks riigiks, mille peaminister hakkab inimesi hukka mõistma sotsiaalse tellimuse alusel. Või sellepärast, et kellegi nägu talle ei meeldi.”

Lisaks on Ansipi sõnul näha, et Savisaare majaost on üksnes vahendiks suurema sihi ajamisel — lõhkuda valitsuskoalitsioon ja kutsuda esile valitsuskriis. „Mida kõike ei ole valitsusele ette heidetud! Muu hulgas osalevat valitsus ringkäenduses, mis ümbritseb nn Hanschmidti afääri. Kui nii, siis organiseeritakse „kommarite ringkaitset” Stockholmist. Just SEB kui Ühispanga omaniku valduses on informatsioon, mis võiks selgitada avalikkusele pangas toimunut.”

„Paradoksaalsel kombel nõuavad mõned poliitikud minult praegu seda, mida nad Savisaare puhul on hukka mõistnud — peaminister murdku isiklikult võilattu või niitku moonipõldu,” nendib Ansip. „Peaminister ei ole K-komando juht, kes tormab sisse, ajab laiali või paneb kinni.”

Ansip möönab, et praegune valitsus pole ideaalne, kuid see valitsus on töövõimeline. „Küllap just seetõttu on opositsioon kohalike valimiste eel asunud ründama eelkõige valitsust.” „Olen püüdnud valitsusjuhina kohalikest valimistest tekkivaid emotsioone ja ülepingutusi mitte tuua valitsusse,” kirjutab Ansip. ”Pean tunnistama, et püüdlused riigi ja kohalikku tasandit lahus hoida ei ole õnnestunud. Võib-olla ongi need püüdlused lootusetud. Võib-olla tuleks riigi stabiilsuse huvides veel kord kaaluda riigikogu ja kohalike valimiste samaaegset korraldamist. Nagu see on korraldatud Rootsis.”