Keskfraktsiooni liige Jaan Kundla küsis infotunnis Ansipilt, millega ta põhjendab asjaolu, et võrreldes viinaaktsiisi tõusuga kerkib õlleaktsiis vaid 50 senti.

“Millega on nii väike hinnatõus põhjendatud, kas valitsus kardab kukkumist? Öeldakse, et see valitsus kukub, kes õllehinda tõstab,” päris Kundla.

See hirm on olemas küll, ega õllehinnaga ei maksa mängida, vastas Ansip. “Jah, nii see on, et õllepudeli hind koos käibemaksuga aktsiisi tõttu tõuseb, pooleliitrilise pudeli hind 55 senti.”

See ei ole tegelikult sugugi väike aktsiisitõus, toonitas peaminister. “Kui me võrdleme Soome õlleaktsiisiga, siis meie õlleaktsiis jääb endiselt märgatavalt kordades madalamaks, kui ta on Soomes. Kuid mõne aasta jooksul on see aktsiis selgelt kõrgem, kui on õlleaktsiis Lätis. Nii et päris piiritult aktsiise tõsta ilmselt ei ole mõistlik. See viib meid sellisele piiriülesele kohvrikaubandusele ja vaevalt on see meie eesmärk.”

“Kui võrrelda kange alkoholi aktsiisimäärasid, siis me näeme seda, et praegune kange alkoholi aktsiisimäär Eestis on viis korda väiksem, kui ta on Rootsis, kolm korda väiksem, kui ta on Soomes, ja me näeme ka seda, et kange alkoholi aktsiis on tõusnud märksa aeglasemas tempos, kui on üldiselt kallinenud Eestis kaupade hinnad,” lausus peaminister.

Ansip peab sellist aktsiisitõusu mõistlikuks ning loodab väga, et kange alkoholi tarbimine tänu aktsiisitõusule Eestis väheneb. “Ja ma ei näe väga suurt negatiivset mõju meie majandusele, kui alkoholi tarbimine Eestis väheneb.”