"Kuigi täna suudab Eesti tagada 100-protsendiliselt oma elektrivajaduse ise, on meile oluline mitmekesistada elektritootmise allikaid ning üheks variandiks on Eesti osalus Leetu kavandatavas tuumajaamas," ütles Ansip Varssavis toimunud kohtumisel, kus osalesid ka Läti peaminister Valdis Dombrovskis, Leedu valitsusjuht Andrius Kubilius ja Poola peaminister Donald Tusk. Peaministrid arutasid arutasid piirkonna energeetikaküsimusi ning vahetasid seisukohti eelseisva Euroopa Liidu tippkohtumise osas.

Leedu peaminister Andris Kubilius andis oma kolleegidele põhjaliku ülevaate Leetu, Visaginase plaanitava uue tuumajaama projekti hetkeseisust. Kubiliuse kinnitusel alustatab Leedu pärast strateegilise partneri kaasamiseks korraldatud riigihanke luhtumist otsekõnelusi võimalike uute tuumikinvestoritega.

"Selle projekti elluviimine Leedu, Läti, Eesti ning Poola ühistööna muudaks piirkonna elektriturgu senisest palju ühtlasemaks ning seoks riike veelgi," lausus Ansip.

Käesoleva aasta lõpuks oli Leedul plaanis valida tuumajaama rajamiseks strateegiline partner, kuid riigihanke võitnud Lõuna-Korea firma teatas ootamatult, et loobub projektis osalemast. Kuigi jaama rajamine on algselt kavandatud ajaraamist maha jäänud, on Leedu võtnud vastu rea tuumajulgeolekut ja jäätmekäitlust käsitlevaid seadusi, millega on kõrvaldatud õiguslikud takistused elektrijaama ehitamiseks.

Ansipi sõnul on kõigile Läänemere äärsetele riikidele heaks sõnumiks piirkonna energiajulgeoleku kindlustamisel edasiminek Leedu-Poola 1000-megavatise elektriühenduse rajamisel. "Koos Eesti ja Soome vaheliste Estlink kaabitega aitavad lõunapoolsed kaabliühendused meil liituda Euroopa võrkudega ning vähendada Balti riikide energeetilist isoleeritust," ütles

Energeetikaga seotud teemadest käsitleti veel 2014. aastaks Poolasse, Swinoujsciesse rajatava veeldatud maagaasi terminaliga seonduvat ning Eesti, Läti, Leedu ja Soome võimalusi rajada ka ühte neist riikidest piirkonda maagaasiga varustav terminal. Piirkonna gaasivarustuse
mitmekesistamise arendusvõimalusi peab oluliseks ka Euroopa Komisjon.