Peaminister Andrus Ansip kohtus täna Brüsselis Euroopa Liidu ja Aasia riikide tippkohtumise (ASEM) raames Tai, Laose ja Vietnami peaministriga, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

„Eesti on huvitatud tihedamatest kontaktidest Tai Kuningriigiga,“ ütles Ansip. „Tai ärimehed otsivad uusi turge ning regionaalse kaupade jaotuskeskuse väljaarendamine Eestis aitaks neil väiksemate kuludega suurendada kohalolekut Põhja-Euroopas.“

Ansip väljendas rahulolu, et lõppjärku on jõudnud ettevalmistused Eesti ja Tai vahelise topeltmaksustamise vältimise lepingu allkirjastamiseks. Samuti on ettevalmistamisel kultuuri- ja hariduskoostöö kokkulepe.

Peaminister Abhisit Vejjajiva tundis omakorda huvi Eesti IT-valdkonna vastu. Ta ütles, et Tais on praegu käsil mitmed IT-alased projektid, mille teostamisel võib Eesti teadmistest kasu olla.

Andrus Ansip kinnitas, et Tai IT-spetsialistid on Eestisse alati teretulnud.

Veel puudutati kahepoolsel kohtumisel viisaküsimust. Peaminister Ansip märkis, et Eesti on huvitatud parematest tingimustest oma kodanikele Taisse sisenemisel.

Praegu kuulub Eesti nende Euroopa Liidu riikide kategooriasse, kelle kodanikud peavad piiril võtma 15päevase tasuta turistiviisa. Paljude teiste liikmesriikide kodanikud võivad aga Tais viibida viisavabalt kuni 30 päeva.

Tai peaminister kinnitas, et nad on oma viisakorraldust üle vaatamas.

Soov riikidevahelist läbikäimist hoogustada ja vastastikku teineteise huvisid rohkem tundma õppida oli eesmärk ka Ansipi kohtumisel Laose Demokraatliku Rahvavabariigi peaministri Bouasone Bouphavanhiga.

„Kuigi geograafiline vahemaa kahe riigi vahel on suur, toovad paranevad reisimisvõimalused ja uued IT-lahendused meid üksteisele kiiresti lähemale,“ ütles Ansip.

Muu hulgas väljendati vastastikust huvi koostöö vastu logistikasektoris.

Kõigil täna aset leidnud kahepoolsetel kohtumistel arutati ka koostööd ÜROs.

Täna õhtupoolikul alanud tippkohtumine keskendub majandustemaatikale. Arutelude käigus arutatakse Euroopa ja Aasia kaubandussuhteid, fiskaalpoliitikat, rahvusvaheliste finantsinstitutsioonide rolli kriisis jne.