Ansip lausus neljapäeval valitsuse pressikonverentsil, et tema ja teised asjaomased ministrid said kavandatavast hinnatõusust teada meedia vahendusel.

Samas juhtis peaminister tähelepanu asjaolule, et alati on küsitud hinnatõus olnud suurem kui Energiaturu Inspektsioon on kinnitanud.

Rahandusminister Ivari Padar lausus, et nemad prognoosivad elektrihinna tegelikuks tõusuks kuute protsenti, mis esialgsete arvestuste kohaselt tõstaks tuleva aasta inflatsiooni 0,5 protsenti.

Sellest võiks õppust võtta ja mitte šokeerida liiga ahnete küsimustega avalikkust, lausus peaminister ja lisas, et taoline ahnus kahjustab vaid energiaettevõtte mainet. Selle asemel soovitab Ansip läbi mõelda uue hinna küsimise põhjused, mis tema sõnul on praegu mõttetud.

“Argumenteeritakse ka nende argumentidega, mis tegelikkuses argumendid pole,” lausus Ansip. “No näiteks süsinikdioksiidi saaste eest tuleb maksta nagunii, elektriaktsiis asendab seda. Nüüd selgub, et see on iseseisvaks hinnatõusu aluseks ja veel oi-oi-oi missuguse sulatuses. No ma kuidagi moodi ei saa sellega nõustuda. Kuivõrd on see hinnataotlus põhjendatud, selle üle otsustab ETI ja tal on seaduse järgi aega selleks kolm kuud.”

Omaniku esindajad riigile kuuluvas äriühingus peaksid olema taolistest taotlustest kindlasti eelnevalt informeeritud, nentis peaminister. “Praegusel juhul oli peaminister ning majandus- ja kommunikatsooniminister täpselt samasuguses infovaakumis ja meid tabas samasugune üllatus nagu terve Eesti rahvas.”

Eesti Energia teatas teisipäeval, et jätkab ettevalmistusi 2008. aasta kevadest kehtima hakkavaks hinnamuutuseks. Elektri hind lõpptarbijale, millele lisandub taastuvenergia tasu ja elektriaktsiis, kasvab keskmiselt 16 protsenti.