Loomeliitude esindajate sõnul ajendas neid peaministriga kohtuma soov rääkida kaasa riigieelarve kultuurivaldkonna rahade planeerimisel ning veelgi laiemalt riigi kultuuripoliitika kujundamisel.

Loomeliitude hinnangul on eelarve kultuurivahendite jagamisel nihkunud paigast rahastamise põhimõtted ning loovisikute tegevuse toetamise asemel suurendatakse eeskätt kulutusi hoonete ehitamisele ja ülalpidamisele.

Peaministri sõnul on loomeinimeste selline initsiatiiv igati tervitatav. “Kultuurivaldkonna rahastamine suureneb 2007. aastal enam kui 400 miljoni krooni võrra, kuid absoluutnumbritest on tähtsam see, mis tegevused nende ridade taga seisavad. Erinevate erialade ja organisatsioonide kaasamine eelarveprotsessi aruteludesse juba väga varajases etapis on ühe hea eelarve koostamise eelduseks,” lausus Ansip.

Kuigi loomeliitude põhiliseks partneriks suhetes riigiga on kultuuriminister, vajavad mõned teemad ministeeriumideülest koostööd. Sellisteks valdkondadeks on näiteks kõik loovtööstusega seonduv või noortele kultuuritegevust pakkuvad huvialaringid.

Kõigi nende ja teiste sarnaset küsimuste arutamiseks saadakse edaspidi vähemalt neli korda aastas peaministri juures kokku. Loomealade nõukoja kohtumistele peaministriga on vastavalt kerkivatele teemadele kavas kutsuda ka teiste valdkondade ministreid ja eksperte.

Kohtumisel peaministriga osalesid Rein Oja Eesti Teatriliidust, Jan Kaus Eesti Kirjanike Liidust, Jaan Elken Eesti Kunstnike Liidust, Ülar Mark Eesti Arhitektide Liidust, Mikk Rand Eesti Kinoliidust, Toomas Siitan Eesti Muusikanõukogust ning Anzori Barkalaja Viljandi Kultuuriakadeemiast.