Kiviniemi sõnul on see normaalne samm ja tal on hea meel, et see on nüüd astutud ka Islandil. Soome peaminister lisas, et tema kodumaal on samuti võimalik samasooliste partnerite kooselu registreerida. Ansip võttis aga märksa konservatiivsema seisukoha.

“Ma pean abielu mehe ja naise vaheliseks pühaks suhteks, aga ma täiesti aktsepteerin seda, et samasooliste inimeste vaheline kooselu võiks omada samasuguseid sotsiaalseid garantiisid nagu meie kultuuris annab inimestele abielu,” ütles Ansip.

Vastates agentuuri Associated Press ajakirjaniku täiendavale küsimusele, kas ka Baltimaad jõuavad kunagi homoabieluni, leidis Ansip, et sellele ei saa vastata ei või jah. “Väga paljudes riikides on olnud nendes küsimustes kuumad debatid ja enamasti ollakse üksmeelel, et kooselule seaduslike garantiide andmine on aktsepteeritav, kuid kas seda nimetada abieluks on tekitanud rohkem erimeelsusi.”

“Ma ei usu, et Eestis, Lätis ja Leedus võiks lähemal ajal samasooliste abielud seaduse silmis aktsepteeritud olla, kuid see ei tähenda seda, et samasooliste kooselu oleks mittetolereeritav. Seda kindlasti mitte — Eesti on tolerantne riik,” lõpetas Ansip.