„Ma hindan neid (lõppvooru pääsenud PPA juhi – toim) kandidaate väga kõrgelt, neil kõigil on olemas potentsiaal ametiredelil edeneda. Näen vähemalt ühes isikus neist väga suurt potentsiaali töötada ka PPA peadirektorina,“ rääkis Ansip täna riigikogu ees.

PPA juhi valimise lõppvooru pääses Tarmo Miilits, Erkki Koort ja Tõnu Hunt, kuid komisjon eesotsas kantsler Leif Kaleviga ei leidnud, et tegemist oleks piisavalt pädevate inimestega, kelle seast võiks tulla uus PPA juht. Kõigi kolme viimasesse vooru jõundud kandidaadi näol on tegemist 20 aastat Eesti sisejulgeolekus töötanud inimesega.

Ansip ütles, et ta ei nõustu siiski väitega, et siseminister Ken-Marti Vaher soovib PPA juhi kohta politiseerida. Ta lisas, et kandidaadi esitamine on siseministri õigus ja kohustus, kuid peaminister koos teiste valitsuse liikmetega langetab otsuse, kas isik ka ametisse kinnitada.

„Loodan, et Eestis selliseid aegu ei tule, kus üks isik hakkab nii kaalukaid otsuseid langetama,“ ütles Ansip. Selle peale sõnas riigikogulane Heimar Lenk, et tema meelest on selline aeg juba käes ning viitas sellele, kuidas varem on üsna ootuspärased isikud erinevate riigiasutuste etteotsa pääsenud.

Peaminister Ansip rõhutas, et ta pole kunagi öelnud, et praegune PPA juhi otsimine paistab kõrvaltvaatajale välja ilus ja puhas. „Ma ei oleks sellist konkurssi üleüldse korraldanud, ammugi ma ei oleks korraldanud konkurssi, millle tagajärjel heidetakse varju kolmele väga tublile ja väga võimekale inimesele. Mina pean neid kõiki kolme väga võimekateks inimesteks,“ jätkas ta.

„Kui oleksin pidanud valima ühe kolme, siis oleks valiku teinud,“ ütles Ansip, lisades, et on näinud teda kriisisituatsioonis tegutsemas, kuid oma soosiku nime peaminister ei nimetanud.