“Pole tähtis, mis värvi on kass, peaasi, et hiiri püüab,” kuulutas pragmaatiline Hiina liider Deng Xiaoping uue ajastu tulekut. Inimesed, kes tunnevad kunagist reformimeelset kompartei liiget, nüüdset värsket Reformi-erakonna esimeest Andrus Ansipit, usuvad, et lause kassist võiks olla ka tema lipukiri, kirjutab EPL.

Seda arvavad ühtmoodi nii Ansipi kiitjad kui ka kriitikud. “Ansip on oma vaadetelt praktik,” arvab kriitiliselt meelestatud Margus Tsahkna, kunagine Tartu linnavolikogu Isamaaliidu fraktsiooni nõunik. “Sama hästi võiks ta olla mõne teise erakonna esimees.”

Pikaajaline koalitsioonipartner, keskerakondlane ja Tartu linnavolikogu esimees Aadu Must teeb sarnase viite. “Ta on üsna pragmaatilise ilmavaatega. Aga ega ta pole suurt pidanud ka oma veendumusi olupoliitika vastu vahetama,” arvab Must ja lisab, et Ansipi põhiline valuuta oli selgus: “Tema selge ja lihtne stiil imponeeris inimestele.”

Tallinna võimukoridoride reformierakondlaste seas teinekord külavanemaks kutsutud Ansip asub juhtima parteid, mille liikmedki tunnevad teda veel vähe. Erakonna pikaaegseks halliks kardinaliks kutsutud Rain Rosimannus on temaga tihedamalt suhelnud alles selle aasta algusest, mil senine liider Siim Kallas hakkas liikuma Brüsseli ja uus liider Ansip Tallinna poole.

Uue liidri senine “mõttekoda” ja põhilised kontaktid on jäänud Tartusse. Tema sealne põhiline partner abilinnapea Hannes Astok saab teda nüüd vähe aidata. “Tal on hea sõber Mart Kadastik,” lohutab Must, viidates endise linnapea pikaajalistele sidemetele Postimehe vastutava väljaandjaga.

Kuid ennekõike aitab reformistide uut esimeest see, mida Rosimannus nimetab Ansipi puhul “juhivedruks”. Pärast Tartu linna lahjasid “muguripäevi” linnapea Roman Muguri aegadel kasvas linnavõimu otsustustempo tohutult. Ametnikud tegid ettepaneku teha asi kuu ajaga, Ansip lahendas selle järgmiseks päevaks. “Talle meeldib jõuline stiil ja ta ei karda konflikti minna, eriti kui jõud on tema poolel,” arvab üks linnapoliitik.

“Mulle ei meeldi, kui vait ollakse,” muutus Ansip omal ajal värske Tartu linnapeana istungil rahutuks. Läks aga nii, et Ansip rääkis aina rohkem ja teised veelgi vähem. Nii kujunes ka pressikonverentsidel, kus briifingud venisid pooleteisetunnisteks. Ansip ajab end kõrgvormi isegi kolmandajärgulisteks ülesanneteks, õppides linnavalitsuse jõulupeoks näidendi teksti ainsana korralikult pähe.

Aeg-ajalt on teda üritatud rünnata seoses 1988. aasta veebruarisündmustega, mil Tartu rahu aastapäeva tähistamine viis vastasseisuni miilitsaga. Ansip töötas siis EKP rajoonikomitee tööstusosakonna orgkomitee juhina ja juhtis ühte istungit. Enamik “kasvatustöö tõhustamise” ja “natsionalismiilmingute” teemalisi repliike jäi teiste osalenute kontole.

Deng Xiaoping jõudis oma verise Taevase Rahu väljakuni. Ansip on siiani puutumatu teflonmees — vähemalt esialgu.