„Mulle üldse ei meeldi viimastel nädalatel meedias domineerinud suhtumine, et kõik poliitikud on halvad ja seadused on ostetavad,“ ütles Ansip Delfile. „Olen veendunud vastupidises. Eesti poliitika oma põhiolemuses on aus ja aateline, seadused ei ole ostetavad.“

Ta möönis siiski, et probleemid ja põhjused, miks taoline suhtumine on tekkinud, peituvad erakondades ja poliitikutes endis. Ta avaldas arvamust, et viimase kolme nädala jooksul on meedias esinenud mitmeid ülekohtuseid ja kohatuid üldistusi, kuid kogu pilt peegeldub ikkagi erakondadest ja poliitikutest.

Varjatud annetused pole vastuvõetavad

„Mitte mingisugused varjatud annetused poliitikas pole aktsepteeritavad,“ ütles Ansip.

Ta lisas, et tema jaoks ei ole aktsepteeritav ka see, kui ühte Eestis tegutsevat erakonda on koguni veerandi ulatuses rahastanud üksainus isik, mõeldes selle all sotsiaaldemokraatlikku erakonda.

„Aktsepteeritav ei ole ka see, kui sisedemokraatias tahetakse edu saavutada hoogtöö korras värvatud kriminaalidega,“ viitas peaminister koalitsioonipartner IRLi tegudele.

Koalitsioonis pole täiendavaid pingeid

Valitsusjuhi sõnul on koalitsioonipartner Isamaa ja Respublica Liit (IRL) kriminaalide värbamisele väga ühemõtteliselt reageerinud ja nad erakonnast välja heitnud, seetõttu ei ole karta ka pingeid koalitsioonis.

„See mingeid täiendavaid pingeid küll ei tekita,“ kinnitas Ansip. „Ei ole mõistlik eitada seda, mis on toimunud, mõistlik on teha järeldused tuleviku tarvis.“

„Erakond on selle ka üheselt hukka mõistnud,“ kõneles Ansip. „Me oleme nii vanad koalitsioonipartnerid, et me võime asjadest rääkida ausalt ja avalikult ega pea tegelikkust ilustama.“

Enesepuhastus arendab Eesti poliitikat

„Paraku on nii, et demokraatlikud ühiskonnad arenevad mitte väga sujuvalt ja pidevalt ülespoole rühkides, vaid hüpetega ja need arenguimpulsid tulevad kriisidele ja skandaalidele järgnevatest enesepuhastusest,“ rääkis Ansip. „Seda loodan ma ka Eesti poliitikast ja et sellest kõigest, mis meil siin viimastel nädalatel on olnud, on Eesti arengule kasu sündimas.“

„Ma väga tahan, et Eesti inimesed usuksid oma riiki ka tulevikus, et nende usk oma riiki püsiks tugevana ka tulevikus,“ avaldas Ansip.

Ansip ei soovinud spekuleerida, mis saab Silver Meikarist ja soovitas seda küsida Meikari enda käest. „Ma loodan, et õiguskaitseasutused selgitavad välja tõe ja küllap me oma järeldused teeme siis, kui tõde on välja selgitatud,“ ütles Ansip.