Tarandi arvates on üleskutse taga Saarso soov taas ERKE ridades poliitikat teha ja üleskutse on lõiv, mida selle eest maksma peab. "Nende seisukohad ei ole minu maitse järgi mitte mingit pidi vastuvõetavad, mitte ainult selles küsimuses, vaid üldse," ütles Tarand Delfile.

"Saarso on alati olnud tasakaalutu," märkis Tarand. "Ma tunnen teda lapsest peale. Võin talle noomituse esitada küll, kui tänaval kokku saame."

Tarand loodab, et vaatamata Saarso üleskutsele seksuaalvaähemusi Eestis enam represserima ei hakata, nagu nõukogude ajal. Üleskutset soovitab Tarand ignoreerida.

Küsimusele, kudidas klubi suhtub liikmete sellitesse avaldustesse, vastas Tarand, et sellistes küsimustes nad oma klubi liikmetega vestlusi ei pea, sest klubi ei ole poliitline.

Päriselt mingit seisukohavõttu ta siiski ei välista. "Selles küsimuses peaksime ühinguga nõu pidama, ma ei saa esimehena diktaatorlikult asja võtta," leidis Tarand. "Kui liikmed arvavad, et kuidagi nuhtlema, eks siis peaks," arvas ta.

Tarand märkis, et iseenesest võiks sellise üleskutse eest ka kohtusse kaevata, kuid ise ta seda ette võtta ei plaani.

Saaremaa vallavolikogu liige Mart Saarso kutsus oma möödunudnädalases sotsiaalmeediapostiutsed seksuaalvähemustelt valimisõigust ära võtma ja neid ainult füüsilisele tööle sundima. Üleskutse on hukka mõistnud nii Saaremaa vallavanem Madis Kallas kui Saaremaa vallavolikogu liige Enn Eesmaa.