"Minu arvates on see hääletamine algusest peale tehtud. Siin on palju muid motiive, aga hääletamise seisukohast ma ei suuda kuidagi põnevil olla, sest see süsteem on mulle seestpoolt ikka vägagi tuttav. Selles mõttes ma ei looda siin mingeid muid tulemusi, kui see, nagu see esitamine on," ütles Andres Tarand Delfile.

Tarandi sõnul ei hakkaks keegi lihtsalt niisama hääletama kandidaadi poolt, kes äkki ilmub ja kritiseerib riigikogu poliitilist valimiskultuuri. "Riigikogulaste ülemeelitamine, mida on harrastatud, käib üldiselt mingite hüviste vastu. Sa saad midagi, noh kas koha või lubatakse midagi. Ja kui selle vastu keegi kandidaat ütleb midagi või lausa pigem noomib korruptsiooni asjus, siis vaevalt leidub keegi, kes niisama heast tahtest hakkab üle jooksma. Selles mõttes ma olen kindel, et sealt mingit uudist ei tule," lisas Tarand.

Küsimusele, et kellele Andres Tarand siiski pöialt hoiab, ütles ta, et ei hoia kummalegi. "Ei hoia kummagi poolt. See on selge, et oma laps on oma laps, aga vastavalt sellele ennustatud tulemusele olen üritanud ennast distantseerida mingil määral," sõnas Tarand.

Presidendivalimiste esimene voor toimub täna kell 13 riigikogus.