Jõesaar ise ei mallanud veel Delfile oma soovi nõukokku pääseda kommenteerida ja jättis tehtud plaanid esialgu saladuseloori alla. „Las nõukogu koguneb. Teisipäeval koguneb ja pärast seda – siis oleks viisakas,“ jättis Jõesaar juhatusse minemise soovi ka ümber lükkamata.

ERRi nõukogu riigikogulasest liige Priit Sibul (IRL) märkis Delfile, et teisipäevasel ERRi nõukogu koosolekul on päevakorras esiteks nõukogu esimehele volituste andmine ja uue "vana" juhatuse esimehe Margus Allikmaaga uueks perioodiks lepingu sõlmimine.

Teise punktina on Sibula sõnul päevakavas, et Allikmaa räägib nõukoguga uue juhatuse teemal. Sibul ütles, et keegi varem nõukokku kuulunud ekspertidest pole temale otse soovi juhatusse saada väljendanud, küll aga võis Sibulast aru saada, et tal on sel teemal juttu olnud Allikmaaga.

Juhatuse esimees Margus Allikmaa ütles Delfile, et ei soovi enne teisipäevast ERRi nõukogu koosolekut uude juhatusse puutuvat kommenteerida. „Ma räägin nõukoguga, siis räägin avalikkusega,“ rõhutas Allikmaa. Säärane järjekord on muidugi mõistetav.

Priit Sibul rõhutas veel, et tema soov on, et teisipäeval juhatuse osas kohe hääletust ei toimuks. „Laseks juhatuse esimehel uuele nõukogu koosseisule oma ideid tutvustada ja siis vaataks, kuidas edasi,“ kirjeldas Sibul, kuidas on tema hinnangul mõistlik edasi minna.

Jõesaar oli teisipäevani ERRi nõukogu liige

ERRi juhatuse praegused liikmed on Margus Allikmaa, Tiina Kaalep, Hanno Tomberg, Joel Sarv ja Jaak Raie, kelle kõigi viieaastane ametiaeg lõpeb 5. juunil. Kui Andres Jõesaarest saab juhatuse uus liige, siis peab paratamatult keegi eest ära minema.

Eesti rahvusringhäälingu kõrgeim juhtimisorgan on ERRi nõukogu, millesse kuulub kaheksa liiget. Neist neli on ERRi valdkonna asjatundjad, kes vahetuvad iga viie aasta tagant. Viis aastat sai täis teisipäeval, mil nõukogust lahkusid Andres Jõesaar, Ela Tomson ja senine esimees Hagi Šein.

Alles jäi nõukokku investeerimispankur Rain Tamm. Uued nõukogu liikmed valis kaheksa kandidaadi seast riigikogu kultuurikomisjon salajasel hääletusel ning teisipäeval alustasid tööd Ajakirjade Kirjastuse juht Mart Luik, Vanemuise teatri juht Paavo Nõgene ja suhtekorraldaja Agu Uudelepp.

Nõukokku kuulub ka neli poliitikut, kes vahetuvad iga nelja aasta tagant. Riigikogu kultuurikomisjoni ettepanekul nimetab riigikogu ERRi nõukogu liikmeteks ühe esindaja igast riigikogu fraktsioonist ning nende ametiaeg kestab riigikogu volituste lõppemiseni.

Praegu on riigikogu liikmetest ERR-i nõukogus sotsiaaldemokraat Jaak Allik, reformierakondlane Igor Gräzin, IRL-i liige Priit Sibul ja keskerakondlane Priit Toobal.