Raport käsitleb Valgevenes kehtiva nn revolutsioonivastase seaduspaketi rakendamist opositsioonipoliitikute ja kodanikuühenduste vastu. Nii on inimesi karistatud osalemise eest registreerimata ühingute töös ja riigipea või riigis valitseva olukorra kritiseerimise eest, teatas riigikogu pressitalitus.

Euroopa Rahvapartei nimel läbirääkimistel sõna võtnud Eesti delegatsiooni esimees Andres Herkel väljendas tugevat toetust raportööri lähenemisele ning leidis, et tema käsitlus on faktitruu ja sisaldab adekvaatseid ettepanekuid nii Valgevene võimude kui Euroopa riikide jaoks.

Herkel rõhutas, et erinevalt Valgevene võimudest, kes keeldusid ka varem kriitilisi raporteid teinud Pourgourides’ele missiooniluba andmast, on Euroopa Nõukogu Valgevene suhtes koostööaldis, juhul kui asutakse inimõigusi järgima ja kodanikuvabadusi taastama.

Herkel tõstis ka esile Eestis õppivate valgevenelaste Pavel Morozau ja Andrei Abozau juhtumi, kes olid kodumaal kriminaaluurimise all satiiriliste multifilmide tegemise pärast. Neid multifilme näidati eelmisel kuul BelSat-i TV-kanalil, millele järgnes hulga ajakirjanike kinnipidamine.

Läbirääkimistel võttis sõna palju Vene Föderatsiooni esindajaid, kes leidsid, et Valgevenes pole probleeme ning rahvas armastab Lukašenkat, mitte ei pea teda diktaatoriks.