"Vaadates Keskerakonna seniseid võidutulemusi Tallinnas, saab teha vaid ühe järelduse. Savisaart võidetakse, kui tema vastu astub tugev, mitmeid erakondi ja kodanikuühendusi siduv ühine valimisliit. Opositsiooni killustatus ja erakonnaegoistlik susserdamine, kus igaüks üritab oma väikest teemat Savisaare ballistiliste ideede kõrval lavale tuua, on vesi tema veskile," kirjutab Herkel.

Näitena toob Herkel välja 2005. aasta, kui Keskerakond pälvis Tallinnas valijate 41-protsendilise toetuse. Tänu häälte hajumisele teiste nimekirjade vahel, tagas see Keskerakonnale siiski 32 mandaadiga absoluutse enamuse 63-liikmelises volikogus. Neli aastat hiljem sai Keskerakond koguni 53,5 protsenti häältest ja 44 kohta 79-liikmelises volikogus.

IRLi juhatuse liikme arvates ei piisa olukorra muutmiseks praeguse Reformierakonna, IRL-i ja sotsiaaldemokraatide seda tüüpi koostööst, kus kinnitatakse valmisolekut ühise linnavalitsuse moodustamiseks.

"Sünergia saavutamiseks tuleb anda valijaile usk, et oponendid suudavad kokku leppida milleski ennastületavas ja nad võidavad. Nimetan suure valimisliidu ideed "ennastületavaks", sest seni on peale jäänud soov maksku, mis maksab oma lipu all volikogusse murda. Erakondade üldedu mõõdetakse suuresti just Tallinna volikogus saavutatud kohtade arvuga. See peenraha pimestab ja nii ei juletagi suuremalt mõelda," arvab Herkel.

Herkeli sõnul kujutavad Savisaare linnavalitsuse tegemised endast julgeolekuohtu Eestile ja vastutustundlikud inimesed saavad sellest aru. Näitena toob Herkel välja äsja ilmunud KAPO aastaraamatu, mis peatub abilinnapea Mihhail Kõlvarti tegevusel. "Ta on metoodiliselt takistanud üleminekut eestikeelsele gümnaasiumiharidusele," kirjutab Herkel.

"Linnaopositsiooni ja vabakonna ühisnimekiri, on õieti ainus käik, mis Savisaare kaardid korralikult ja armutult segi lööb. See annab vastasrinnale piisava kaalu, et hakata ise teemasid dikteerima ja võita valimised," lisab IRLi eestseisuse liige.