Herkel põhjendas ERR-i uudisteportaalile oma lahkumist sellega, et ta saaks esitada vabamalt oma seisukohti.

"Olen olnud riigikogus ligi 15 aastat ja kogenud väga raskeid valikuid. Läinud talvel astusin tagasi IRL-i juhtorganitest. Olen end sestsaati järjest selgemini sidunud MTÜ-ga Vaba Isamaaline Kodanik, möödunud laupäevast alates olen MTÜ Vaba Isamaaline Kodanik esimees," rääkis Herkel.

"Arvan, et nüüd on kõige selgem edasi minna, kui lahkun IRL-i fraktsioonist riigikogus."

Vastates BNS-i küsimusele opositsiooni mineku kohta ütles Herkel, et ta pigem eemaldub fraktsioonist, kuid olulisel määral oma hääletusmustreid ja maailmavaadet ei muuda. "On olnud küsimusi, milles ma fraktsiooni kuuludes olen eriarvamust väljendanud, nüüd on seda lihtsam teha ja võib-olla selliseid küsimusi tuleb ka mõnevõrra juurde," lausus Herkel, lisades, et ta pole inimene, kes hääletab vastu või protestib protestimise pärast.

Äsja MTÜ Vaba Isamaaline Kodanik (VIK) esimeheks valitud Herkel plaanib ka IRL-is lahkumist. "Tahaksin enne lahkumist mõne mulle olulise inimesega veel rääkida," ütles Herkel, märkides, et erakonnast lahkumine on lihtne ja seda saab elektrooniliselt teha. "Praegu veel ma seda teinud ei ole, aga eks kaugemale vaadates on see samm loogiline."

Herkeli sõnul oli tal VIK-i esimeheks saades korrektne end IRL-i fraktsioonist taandada, teisalt võimaldab fraktsioonist lahkumine vabama lähenemise oma ideede ja arvamuste väljendamiseks. "Ma ei kujuta enam ette, et minu koostatud eelnõud kooskõlastatakse pikalt koalitsioonipartneriga. Ilma fraktsioonita saan eelnõusid koheselt enda nimel riigikogu menetlusse anda," rääkis Herkel.

Staažika saadiku jaoks on fraktsioonita oleku kogemus esmakordne. "Olen 15 aastat riigikogu liige olnud, ma pole varem kunagi seda teinud. On kogemus olla koalitsioonis ja opositsioonis, siis jälle koalitsioonis, siis siseopositsioonis koalitsiooni sees mõnedes küsimustes. Selline kogemus on esmakordne, aga ma arvan, et saan nüüde riigikogus mõnevõrra vabamalt talitada," rääkis Herkel.

Fraktsioonitu saadiku paigutab riigikogu juhatus saalis eraldi istuma. "Mulle öeldi, et juba täna tehakse mulle koht," lausus Herkel.

Herkeli lahkumisega jääb koalitsioonierakondadele riigikogus 55 kohta opositsiooni 40 vastu.

Riigikogu juhatus kinnitas täna Herkeli lahkumise põhiseaduskomisjoni liikme kohalt ning asumine riigikaitsekomisjoni liikme kohale.