Herkeli arvates peab Keskerakond andma hinnangu oma liikmest Europarlamendi saadiku Yana Toomi kohtumisele inimsusvastastes kuritegudes süüdistatava Süüria presidendi Bashar al-Assadiga. "Ühtlasi on see katse aidata Venemaa presidendil Putinil kurjategija imagot parandada," ütles Herkel.

"Yana Toomiga koos käisid Süürias tuntud Läti kremlimeelne tegelane Tatjana Ždanoka ja Putini-sõbralik hispaania vaskpoolne Javier Couso Permuy. Tegemist on ilmselt Kremli poolt algatatud aktsiooniga, mille eesmärgiks on tekitada mulje, et Euroopa Parlament suhtleb al-Assadiga väga vabalt ja oleks justkui valmis tuhandete tsiviilisikute tapmist muuhulgas keemiarelvaga unustama," ütles Vabaerakonna esimees.

Herkeli sõnul heidab Yana Toom kui Eestist valitud eurosaadiku selline tegevus varju Eesti Vabariigile ning seda ei saa õigustada saadiku vaba mandaadiga. "Me ootame Keskerakonnalt kiiret ja selget hinnangut Toomi tegevusele. Eesti on osa Euroopa Liidust ja see liit on allutanud Süüria keskvõimu sanktsioonidele ning võtnud ühise hoiaku, et rahulike elanike tapmine oma võimu nimel on andestamatu kuritegu," sõnas Vabaerakonna esimees.

Ta lisas, et Putini Venemaa on al-Assadi aktiivse sõjalise toetamisega näidanud oma soovi teravalt vastanduda kogu demokraatliku maailma väärtustele. "Pärast vägede osalist väljaviimist Süüriast alustati propagandistliku kampaaniaga mõrtsuk-presidendi positsioonide parandamiseks. Pärast visiiti on selge, et Yana Toom on asunud teadlikult toetama seda tegevust," lõpetas Herkel.

Yana Toom külastas Euroopa Parlamendi delegatsiooni liikmena Süüriat ning kohtus pühapäeval Damaskuses riigi presidendi Bashar al-Assadiga.

Visiidi päeval toimus pooleteise tunni pikkune kohtumine Süüria presidendi Bashar al-Assadiga, kes rõhutas, et Süüria võitleb praegu ülemaailmse terrorismiga ja selle võitluse edust sõltub nii ümberkaudsete riikide kui ka Euroopa julgeolek, teatas Yana Toomi büroo.

Süüria vastased sanktsioonid viis Euroopa Liit sisse 2011. aastal. Viimati pikendati neid käesoleva aasta mais kuni juulini 2017.