"Selleks võivad olla erinevad väljundid. IRL on parlamendierakond, VIK praegusel kujul pigem mõttekoda," selgitas Herkel, kelle sõnul on IRL-i võimalused suuremad, kuid VIK-il on valmisolek tõsta esile teemasid, millest parlamendierakonnad parema meelega mööda vaataksid.

"Kui see ärgitab IRL-i mõnes küsimuses selgemat väärtuspõhist positsiooni võtma, siis on minu arvates hästi läinud," ütles Herkel. "Püüan poliitikat mõistusega võtta, kuid eks hingeseisundid tulevad mängu siis, kui märkan, et paljud mu mõttekaaslased on IRL-ist lahkunud. Samas on küllalt paljud ju alles. Samuti on VIK-il ja IRL-il päris palju kattuvaid liikmeid, mitte mina üksi."

Nii ei pea Herkel enda sõnul vajalikuks IRLi ja VIK-i vahel valida. "Nii IRL kui VIK samastavad end rahvuslik-konservatiivse maailmavaatega," põhjendas Herkel. "Deklaratiivsel tasandil pole suurt maailmavaatelist erinevust. Küsimus võib olla selles, kuidas sisustatakse poliitiline kultuur."

Pigem kavatseb Herkel mõlemaga edasi liikuda ilma vastuolu nägemata, kuna IRL on parlamendierakond ja VIK mõttekoda. "Ma ei näe vastuolu ka selles, kui erakonnaliikmel on kindlas küsimuses oma arvamus ja ta järgib seda, mitte parteiliini," kinnitas Herkel.

"Kunagi oli meil Indrek Raudse nimeline poliitik, kes arvas, et inimesi tuleks karmilt korrale kutsuda või lausa erakonnast välja heita, kui nad läksid kohalikele valimistele mõnes valimisliidus, mitte IRL-i nimekirjas," meenutas Herkel, kes säärast lähenemist ei poolda.

"Mina seevastu austan igaühe suveräänsust sellise otsuste tegemisel. Valikukoht on siis, kui ühendusest saab erakond. Muide, see on korra juhtunud – Res Publica oli algselt ühendus, kus oli erinevate erakondade liikmeid, erakonnastumise otsus tuli hiljem ja paljudele ootamatultki."

VIKi rahulolematus erakondadega

Küsimusele, kas VIKi rahulolematus IRLi ja teiste Eesti erakondadega on põhjendatud, vastas Herkel, et VIK keskendub väärtustele ja ühiskonna tasakaalustatud arengule. "Dialoogi ei tohi maha suruda, võimu ja otsustusprotsesse ei tohi monopoliseerida," kõneles Herkel.

Nii tuleks Herkeli hinnangul muuta olukorda, kus riigikogus saavad eelnõude esimesel lugemisel sõna vaid fraktsioonide esindajad. "Selline viis fraktsiooniväliste või siseopositsiooniliste saadikute suud lukku panna on vale, sest nii on dialoogi vähem," on Herkel veendunud.

Veel peab Herkel otsustusprotsessi monopoliseerimiseks Tallinna plaani võtta halduskogudelt detailplaneeringute kooskõlastamise õigus ja kohustus. Kava on Herkeli sõnul tingitud hirmust, et halduskogud otsustavad võib-olla teisiti kui linnavalitsus tahab.

"Kõige ohtlikum on aga võimu monopoliseerimine. Parlamendierakondade riikliku ülerahastamise süsteemi tuleb just niiviisi nimetada, sest uute konkurentide tulek on sellega peaaegu võimatuks tehtud. Poliitilise kultuuri osas on teised parlamendierakonnad hakanud üha enam sarnastuma Keskerakonnaga ja see häirib mind tõsiselt," rääkis Herkel.

Vaba Isamaalise Kodaniku ettevõtmised

"Kindlasti esitame oma ettepanekud erakondade rahastamise kohta, korraldame konverentse ja muid avalikke üritusi, nagu oleme varemgi teinud," rääkis Herkel VIK-i plaanidest.

"Kuna äsja valiti VIK-i mõttekoda, siis on esimene mõtteharjutus see, kuidas viia tegevus kvalitatiivselt paremale tasandile. Esialgu on meil intellektuaalseid ressursse oluliselt rohkem kui rahalisi ja ilmselt määrab see tõsiasi ka tegevusvahendite valiku."