„Tegemist oli väga ebaõnnestunud avaldusega meie peaministri poolt,“ kommenteeris Herkel Delfile.

Herkeli sõnul on peaministri sellised avaldused tähtsad, sest see kujundab muljet riigist. „Praegu anti mulje, et Eesti ajab mingit kitsarinnalist huvipoliitikat, mitte väärtuspõhist välispoliitikat, millest nii palju oleme rääkinud,“ sõnas Herkel.

Ta leiab, et peaminister Andrus Ansip peaks leidma võimaluse sellest ebaõnnestunud avaldusest lahti öelda.

„Tõmošenko vangisolek ei varjuta mitte ainult Ukraina suhteid Euroopa Liiduga, vaid senikaua, kui Ukraina peamine opositsiooniliider on vangistuses, ei saa riigis toimida ka normaalne ja demokraatlik poliitiline protsess,“ lisas Herkel.

Nimelt lausus Ukrainas visiidil viibinud peaminister Andrus Ansip, et on vale panna Ukraina ja Eesti ning Ukraina ja ELi vaheliste suhete tulevikku ühele kaardile, ühele daamile.

Valitsuse kommunikatsioonibüroo teatel rõhutas peaminister Ansip kohtumistel Ukraina peaministri ja presidendiga ka Eesti seisukohta, et Ukraina peaks hoiduma poliitiliselt motiveeritud kohtukaasustest.

Sellise avalduse mõistis hukka ka inimõiguste instituudi nõunik Silver Meikar, kes kirjutas oma blogis, et Ansipi "ühe daami" retoorika on enam kui kohatu, sest seeläbi püüab ta pisendada tegelikku probleemide ulatust vaid Julia Tõmošenko küsimusele.

Tõmošenko mõisteti peale valimiskaotust seitsmeks aastaks vangi kohtuprotsessil, mida Euroopas peetakse poliitiliselt motiveerituks.