Anvelti hinnangul on Jüri Ratase ülekaalukas võit eilsel Keskerakonna erakorralisel kongressil märk sellest, et Keskerakond tahab muutuda ning sellel teel astuti eile Paides ka esimesed tõsised sammud. “Keskerakonna soov muutuda eestimeelseks erakonnaks, nii-öelda siduda end tagasi Eesti õigusruumi on märkimisväärne,” ütles Anvelt Delfile.

Küsimusele, kas Anvelt peab tõenäolisemaks valitsuse jätkamist või koalitsiooni vahetust, vastas SDE fraktsiooni esimees, et muutusi on kindlasti oodata. “Ühes olen ma päris kindel — tänane valitsus vanamoodi jätkata ei saa. Rahuolematus Taavi Rõivase juhitud valitsuse tegevusetuse suhtes on avalikkuses üha kasvanud. Tundub, et taoline äratundmine on jõudnud praeguseks ka meie tänasete partneriteni. Seega on kaks varianti — kas muutub tuntavalt praeguse valitsuse käekiri või ootavad ees veelgi suuremad muutused. Siin ei ole mõtet sündmustest ette tormata.”

Anvelti sõnul teevad sotsiaaldemokraate murelikuks signaalid Reformierakonna ja Keskerakonna lähenemisest ning üleöö tärganud koostöö soovist. “Reformierakond näitab taas, et oma 17 aastase võimumonopoli, samuti oma riigikogu liikmete riigiettevõtetes tegutsemise säilitamiseks, kasvõi vastuolus põhiseadusega, on nad valmis kõigeks,” ütles Anvelt. “Koalitsioonipartnerites koostöömeelt see just ei kasvata,” märkis ta.

Variante erinevate koalitsioonide tekkeks Anvelti hinnangul on, aga siiski on neid piiratud arv. “Neid variante jääb veel vähemaks, kui võtta arvesse, et mõned parlamendierakonnad pigem valitsusvastutust võtma ei tiku. Mina saan kinnitada ainult seda, et sotsid on valitsusvastutust kandnud nüüdseks pea kolm viimast aastat ja meil on nii julgust kui ideid, et Eestit edasi viia,” lisas SDE fraktsiooni esimees.

Keskerakonna aseesimehe Jaanus Karilaiu tänast avaldust, et sotsiaaldemokraadid oleks nende esimene eelistus koalitsioonipartnerina, kommenteerides tõdes Anvelt, et erakonnad on maailmavaateliselt sarnased.

“Selge on see, et paljud vaated Eesti arengu osas on meil vägagi sarnased, oleme maailmavaateliselt ju sarnases poliitilises skaalas. See teeb teineteise mõistmise palju lihtsamaks. Kui aga vaadata asjale poliitpragmaatiliselt, siis kahest erakonnast poliitiliseks valitsusvastutuseks ei jätku ja siin tuleb esile kahe erakonna, Reformierakonna ja Keskerakonna, koos valitsemise lihtsus. See sobiks eriti Rerformierakonnale, et selline olukord saavutada. Kas ka sellega tuleksid mingid kardinaalsed muutused Eesti arengus, julgen kahelda,” leidis Anvelt.

Laupäeval Paides toimunud Keskerakonna erakorralisel kongressil valiti uueks erakonna esimeheks Jüri Ratas. Ratast toetas 654 delegaati, tema vastaskandidaat Yana Toom kogus 348 häält.