Riigikogu korruptsioonivastase seaduse kohaldamise erikomisjoni esimees Andres Anvelt kinnitas Delfile, et korruptsiooniga tegu pole, kuna kõik Eesti Päevalehe artiklis nimetatud riigikogulastest Volvo-omanikud on oma autoomandi deklareerinud.

"See välistab selle, et keegi varjaks oma vara ja seega temale tehtud võimalikku soodustust. Ka omandi hind, kui ta on liisingus, on deklareeritud. Samuti puuduvad mul andmed, et nende Volvode allahindluse taga oleksid mingid varjatud kokkulepped," lausus Anvelt.

Anvelti sõnul võib iga firma oma tooteid endale meelepärasel viisil reklaamida ning praegu on Volvosid müüv firma saavutanud oma allahindluse tähtsaima eesmärgi, kuna firmast kirjutatakse. "Teine asi, kas riigikogu liikmel on eetiline osaleda kellegi kommertsreklaamis, aga korruptsioonist on asi väga kaugel, kuna rõhutan, miskit varjatut kogu selles asjas pole."

Mehe hinnangul saaks Volvode allahindlust käsitleda kingitusena juhul, kui soodustust pakkuv firma kannaks automüügi tehingult otsest kahju. "Antud juhul on tegu pigem aga PR-trikiga, mis pigem teenib kasumit."

Siiski peaks riigikogu juhatus Anvelti sõnul probleemide vältimiseks ära otsustama, kes ja mis aja jooksul riigikoguliikmete eetikakoodeksi koostaks. "Koodeksi üheks eesmärgiks olekski kirjeldada nii-öelda piiripealsed olukorrad, mis ei ole küll otseselt korruptiivsed, kuid milles osalemised võivad kaasa tuua ka näilise korruptsiooni ohu. Meie komisjon on vastava ettepaneku ka teinud," kinnitas Anvelt.

Kui Eestis pole kombeks riigikogu liikmetel (positsiooni tõttu saadud) kingitusi deklareerida, siis mitmes teises riigis on säärased kingitused selgesõnaliselt keelatud. Nii kerkib ka küsimus, kuivõrd peaksid valijad riigikogulastele pakutavatest ulatuslikest soodustustest teadlikud olema.