"Infosõda on samasugune sõda nagu iga teinegi koos kõigi selle osadega infovägedest ja infolahingutest infokaitse ja infoohvriteni välja", rääkis poliitikaanalüütik ja president Putini endine majandusnõunik Andrei Illarionov. “See sõda ei taha vallutada territooriume, vaid inimesi sõltumata elupaigast. Me kõik osaleme selles sõjas. Me oleme nüüd armees,” sõnas ta.

Freedom House juht David J. Kramer sõnas, et ameeriklasena ootab ta Euroopa Liidult suuremat ühtsust – Euroopa lõhestamine on halvim, mis Putin teinud on. “Me ei õpi oma vigadest minevikus ja kordame neid. Me oleme seda filmi ju enne näinud ja kui me ei hakka seda ise lavastama, on sel kole lõpp. Ameerika Ühendriigid, Euroopa Liit ja NATO peavad rohkem koos töötama,” rääkis Kramer.

Pehme võimu defineeris Illiarionov kui veenva sõnumi, tuues ka mõningad näited ajaloost, kus veenev sõnum on lõpetanud sõjalisi operatsioone. Praeguseid Euroopa “sanktsioone” Venemaa vastu nimetas ta aga mitte pehmeks võimuks või veenvaks sõnumiks, vaid naljaks. “Need on mõeldud ainult valu põhjustama, aga kas haavatud karu muudab oma käitumist?”

President Toomas Hendrik Ilves aga leidis, et kõige vanem ja efektiivsem pehme jõud on altkäemaks ning kui Euroopa endised riigijuhid lähevad Gazpromi tööle, on näha, kui hästi pehme jõud töötab. “Sa ei tapa kedagi, sa annad neile raha. See on kõige parem investeering,” ütles Ilves. Tema sõnul ei saa Venemaaga rääkida inimõigustest ja demokraatia väärtusest, sest just need ongi Putini rünnaku all.

Aastate jooksul on Avatud Eesti Fondi foorumitel esinenud Fondi asutaja, filantroop George Soros, Harvardi Ülikooli professor, politoloog Robert Putnam, majandusteadlane Jeremy Rifkin, inimõiguste kaitsja Sergei Kovaljov, Nobeli rahupreemia laureaat ja endine Soome president Martti Ahtisaari, ajaloolane Timothy Garton Ash ja mitmed teised tuntud ühiskondlikud mõtlejad.