“Teoreetiliselt peab klassipildi tegemiseks olema samuti lapsevanemate nõusolek,” nendib AKI kaamera kasutamise juhendi projektis, nentides, et samas on tegu vana ja levinud tavaga, kirjutab Saarte Hääl.

“Küll aga ei või kool pilte teha avalikult kättesaadavaks ilma lapsevanemate nõusolekuta. Pildid saab lapsevanematele tellimiseks üles laadida piiratud juurdepääsuga internetikeskkonda, mitte avalikku internetti,” õpetab AKI.

Saaremaa ühisgümnaasiumi direktor Viljar Aro ütles, et ei näe piltide avalikus veebis näitamise keelamisel mõtet, sest piiratud juurdepääs tähendab, et ka lähisugulased ja sõbrad ei saa fotosid vaadata.

SÜG-i hoolekogu arutas küsimust mõni aasta tagasi ega leidnud vajadust klassipiltide praegust avalikku avaldamist muuta.

Kuressaare ametikooli teabejuht Taavi Tuisk ütles, et kool klassipilte veebis ei avalda, küll aga postitatakse regulaarselt pilte erinevatest sündmustest koolis ametikooli Facebooki lehele ja fotogaleriisse.

“Üldjuhul ei lisa me piltidele seal olevate õpilaste nimesid ning tänaste otsinguvahendite arengutaseme juures on see piisav privaatsuse kaitse,” väitis Tuisk.

Muhu põhikooli juht Andres Anton ütles, et Muhu kooli veebis on üleval klassipildid, millel on ka klassijuhataja, ja ainult klassijuhataja nimi on avalikustatud.

Orissaare gümnaasium on klassipiltide kodulehel avaldamisest loobunud. Ka kooli pildigaleriid on vaadatavad keskkonnas, millele juurdepääs on piiratud.

Koolijuht Peeter Hansberg leiab, et võimalusel pilte kodulehelt alla laadida on kaks poolt. Ühelt poolt on ju tore näidata ja vaadata pilte vahvatest tegemistest koolis, kuid paraku tumestavad häid mõtteid kaasaegsed võimalused kasutada materjali mitte kõige ilusamatel eesmärkidel.

“Paraku selliseid asju ka juhtub. Seetõttu ei taha kool küll seda omalt poolt toetada. Seega arvan, et ei juhtu midagi hullu, kui klassipildid puuduvad,” tähendas Hansberg.

Kuressaare gümnaasiumi juht Toomas Takkis väljendas oma isiklikku arvamust, et piirav ja keelav ruum ei ole enamasti mõistlik viis asjade parimaks korraldamiseks.

Lümanda põhikool klassipilte veebis ei avalikusta, küll on aga vanemate nõusolekul avalikustatud kooli kodulehel ürituste fotosid. Lümanda põhikooli direktori Liia Rauna hinnangul on AKI ettepanek mõistlik.