"Langenute ja haavatute kohta andmete avaldamisel lähtub kaitseministeerium avaliku teabe seadusest. Täpsed andmed inimese tervise, sealhulgas vigastuste kohta ja füüsiliste kannatuste kirjeldused on seaduse kohaselt juurdepääsupiiranguga teave," teatas Peep Delfile.

"Ükski riigiasutus neid andmeid avalikkuse ette ei too. Kaitseväelase haavata saamise või hukkumise faktist teavitatakse kõigepealt tema lähedasi ja alles peale seda avalikkust. Kaitseministeeriumi sellealane teavitustöö vastab üldtunnustatud headele tavadele," lisas Peep.

"Inimene, kelle eraelu puutumatust või muid põhiõigusi riivatakse, võib alati nõuda selle lõpetamist, vabandamist ja kahju hüvitamist. Kui tegu on lahinguülesannet täitva kaitseväelasega, siis on arusaadav, et nende huvid on riigi erilise kaitse all," lausus Peep.

Kuigi kaitseministeerium ise terviseandmeid ei avalda, siis haavatud kaitseväelaste ja ajakirjanike otsesuhtlemiseks tema sõnul seaduslikke takistusi ei ole.

Kui ajakirjanduses kajastatakse näiteks missioonil haavata või vigastada saamist lähemalt, siis pärineb see teave kaitseväelaselt endalt ja on avaldatud tema nõusolekul.

"Minu tähelepaneku kohaselt näitavad ajakirjanud sellise temaatika käsitlemisel üles inimlikku viisakust ja respekti. Samamoodi ei tooda meedias avalikkuse ette näiteks liiklusõnnetuste ohvrite vigastuste ja kannatuste üksikasju," ütles Peep.