"Tundlikele andmekogudele ametialase juurdepääsu kasutamine isiklikuks uudishimuks on vildakas harjumus, mis tuleb välja juurida," nentis andmekaitse inspektsiooni peadirektor Viljar Peep.

Andmekaitse inspektsiooni nõunik Stiina Liivrand tõdes, et isikuandmete alal on märgatav üldise teadlikkuse kasv, mille tulemusena on kaebuste arv viie aastaga tõusnud seitse korda ja selgitustaotluste arv neli korda.

Ta lisas, et aastas kasutab inspektsiooni nõuandetelefoni kuni tuhat inimest.

Töötajal on õigus eraelule

Liivrand tõi välja, et mullune olulisim juhend hõlmas isikuandmete kasutamist töösuhetes. "See on praktiliseks abimaterjaliks, kuidas töötajat kontrollida ning tema kohta teavet koguda ja kasutada, järgides samas tema õigust eraelule," selgitas ta. Juhend hõlmab ka tööotsijaid ning endisi töötajaid.

Lisaks siseriiklikule teavitus- ja järelevalvetööle alustas inspektsioon rahvusvahelist koostööd Balti kolleegidega ning auditeeris piiriüleseid suurettevõtteid nende töötajate ja klientide isikuandmete alal.

Rahvastikuregistri andmeid kasutatakse vääralt

Liivranna sõnul oli suurimaks probleemiks rahvastikuregistri väärkasutus. "Seda aitas kontrolli alla saada infovahetus siseministeeriumiga, karmim karistuspoliitika ning ajakirjandus, kes teema avalikkuse ette viis," loetles Liivrand.

"Samasugust nulltolerantsi kavatseme rakendada ka tervishoiusektoris – käivitasime koostöö terviseameti ning e-tervise sihtasutusega," lubas ta.

Risk harjumuspärasele avatusele

Euroopa Liidu tasandil on keskseks teemaks andmekaitseõiguse reform. Inspektsioon näeb väljapakutud eelnõus mitmeid puudusi ja ülereguleerimist.

"Inimeste õiguste kaitse isikuandmete alal võib aeglasemaks muutuda," avaldas Liivrand. "Halduskoormus suureneb. Samuti näeme riske meie ühiskonna harjumuspärasele avatusele."

Avaliku teabe alased kaebused vähenevad

Avaliku teabe alal oleme võtnud aktiivse ennetava ja koordineeriva kursi: valdkonda kattev üldjuhend, asutuste võrdlevad seired, sajad konkreetsed soovitused, ulatuslik koolitus, asutustesse koordinaatorite määramine.

Uus kurss on tõhusam kui varasem kaebusepõhine reageerimine. Seda kinnitab fakt, et avaliku teabe alased kaebused (vaided) on vahemikus 2008-2011 vähenenud kolm korda (137-lt 46-ni).