Andmekaitse inspektsioon (AKI) viis läbi isikuandmete töötlemise alase järelevalvemenetluse Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) poolt teostatud elektroonilise küsitluse „IRL kuulab Sinu häält!“ suhtes.

AKI uuris, kas IRL küsitluse raames on isikuandmed kogutud kooskõlas isikuandmete kaitse seadusega, sh milline on täpne andmete töötlemise eesmärk.

IRL selgitas oma vastuses, et lähtuti kolmest eesmärgist: küsitlusest selgunud isikuandmete kaudu sooviti analüüsida vastuseid ning võtta neid arvesse IRL-i valimisprogrammi koostamisel ja poliitikate kujundamisel.

AKI kontrolliosakonna juhataja Kristiina Laanesti hinnangul on selline eesmärk aktsepteeritav, kuna isiku vanus, sugu ja elukoht võivad olla olulisteks kriteeriumiteks poliitiliste kitsaskohtade kaardistamisel.

Teise eesmärgina on toodud vastajatele meenete edastamine, mis on samuti korrektne, sest elektroonilises küsitluses esitatud teabest nähtub selgelt, et kontaktandmete märkimisel kasutatakse seda meene edastuseks. Isikuandmete kaitse seisukohalt on oluline, et inimesel peab olema võimalus keelduda kontaktandmete märkimisest.

Küsitluse läbiviimise kolmanda eesmärgina oli IRL soovinud selgitada välja isikud, kes eelduslikult on keskmisest enam huvitatud erakonnast ja poliitilistest küsimustest, et neile ka edaspidi saata täiendavat poliitilise sisuga informatsiooni. Sellise eesmärgi näol on menetluse läbiviija Kristiina Laanesti hinnangul, tegemist aga otseturustusega: “Otseturustuse tegemise eeltingimuseks on aga vabatahtlik ja selgesõnaline nõusolek.”

Kuigi elektroonilise küsitluse lõpuosas on teade selle kohta, et isik nõustub ankeedis esitatud andmete kasutamisega ja edasise informatsiooni saamisega, ei ole inimesele jäetud võimalust edasisest informatsioonist loobuda.

Inspektsioon selgitab siinkohal, et nõusoleku andmist või mitteandmist peab vastaja saama vabalt valida, näiteks jah/ei lahtrisse märke tegemise kaudu. Praegustel tingimustel võetud nõusolek edasiseks informatsiooni saatmiseks on kehtetu.