Justiitsministeeriumi avalike suhete juhi Katrin Lunti sõnul on Aavik ise kinnitanud, et ta ei läbinud kapo julgeolekukontrolli. "Riigisaladuste temaatika koosneb eri tasemetest, kuid sellest rääkimist piirab meid avaliku teabe seadus," kommenteeris Lunt. Aavik töötas varasemalt justiitsministeeriumi asekantslerina ning seega puutus ta ka seal delikaatsema informatsiooniga kokku. Küll aga on andmekaitse inspektsiooni positsioonile kõrgemad kriteeriumid.

Postimehele kommenteeris Marko Aavik täna ise: "Julgeolekukontrolli käigus selgus, et ma ei olnud justiitsministeeriumi nõuetekohaselt teavitanud ühest oma kõrvaltegevusest – Euroopa Nõukogu eksperdina rahvusvahelises koostöös osalemisest."

Kaitsepolitsei pressiesindaja Harrys Puusepp riigisaladusele juurdepääsuloa protsessi kommenteerida ei saanud. "Protsess ise - mida avastati ja uuriti - on riigisaladus," ütles ta. Pole ka protsess ise pärast riigireetur Deniss Metsavase tabamist karmimaks läinud. "Metsavases pole asi, tingimused pole karmimad. Tingimused juurdepääsu saamiseks on samad," ütles Puusepp.

Andmekaitse inspektsioon juhiprotsessi läbikukkumist kommenteerida ei osanud. AKI pressiesindaja Signe Heibergi sõnul jõudis info nendeni läbi meedia. "Saime pressiteate siis, kui ka avalikkus selle sai," ütles ta.

Uus juht leitakse justiitsministeeriumi avalike suhete juhi Lunti sõnul koostöös riigikantseleiga. "Meie roll on koos nendega võimalikult kiiresti uus konkurss läbi viia," kommenteeris Lunt. Kandideerimisprotsess ta sõnul aga väga kiiresti ei lähe. "Julgeolekukontroll võtab kuni kolm kuud," ütles ta.

Üleeile edastas justiitsminister Urmas Reinsalu valitsusele ettepaneku tunnistada avaliku teenistuse seaduse alusel kehtetuks Marko Aaviku nimetamine andmekaitse inspektsiooni (AKI) peadirektoriks. Aavik loobus ametikohast omal soovil.

Valitsus nimetas Reinsalu ettepanekul Aaviku ametisse 21. juunil. Enne seda toetas Aaviku kandidatuuri AKI peadirektori kohale ka riigikogu põhiseaduskomisjon.

Peadirektori põhiülesandeks on kaitsta igaühe põhiõiguslikke õigusi ning aidata kujundada ühiskonda, kus väärtustatakse üksikisiku õigust eraelule ja riigi tegevuse läbipaistvust.

Andmekaitse inspektsiooni senine peadirektor Viljar Peep asub 1. oktoobril ametisse justiitsministeeriumi justiitshalduspoliitika asekantslerina.