Isikuandmete kaitse seisukohast seisneb süsteemi põhiline puudujääk selles, et tagantjärele ei ole võimalik teha kindlaks, kes ja millal tegi muudatusi õpilase puudumiste arvepidamisse – puuduvad logifailid.

"Praktikasse ulatub puudujääk seeläbi, et seadusega õpilasele pandud koolikohustuse mittetäitmise korral võidakse trahvida lapsevanemat, kuid vaidluse korral ei ole võimalik toetuda infosüsteemile, sest tagantjärele ei saa teha kindlaks, kes ja millal tegi kande puudumisarvestusse," selgitas inspektsiooni nõunik Stiina Liivrand.

Puudumisandmete logide säilitamiseks vajaliku tehnilise lahenduse on Koolitööde AS lubanud luua hiljemalt uue õppeaasta alguseks.

Puudumisinfo peab säilitama viis aastat

Puudumiste muutuste logi peab Liivranna sõnul olema säilitusajalt viis aastat, samuti nagu on klassipäeviku info säilimise aeg.

Ühtlasi nõuab isikuandmete kaitse seadus, et tagantjärele peab olema võimalik kindlaks teha, millal, kelle poolt ja milliseid isikuandmeid salvestati, muudeti või kustutati või millal, kelle poolt ja millistele isikuandmetele andmetöötlussüsteemis juurdepääs saadi.

Menetluse raames uuris inspektsioon juhuvalimi alusel kümne kooli eKooli kasutust ning tegi samasisulised märkused ja ettekirjutused koolidele.

Koolid on küll infosüsteemi teenuse tarbijad, kuid isikuandmete vastutava töötlejana peavad nad vastutama õiguspärase töötlemise eest.

Inspektsioon avaldab lootust, et eKooli haldav Koolitööde AS suudab 1. septembriks puudused kõrvaldada, sest vaid sel juhul saavad sajad koolid jätkata infosüsteemi kasutamist nii, et see oleks kooskõlas seadusega.