Inspektsiooni teatel on juurdepääsupiiranguga avaliku teabe leke asutuste dokumendiregistrite ja asjaajamissüsteemide kaudu kahetsusväärne.

Et aga leke on suletud, siis ettekirjutuse tegemiseks enam põhjust ei ole. Kuid isikuid, kes lohakuse ja hooletuse tõttu lekke põhjustasid, võib avaliku teabe seaduse alusel oodata väärteokaristusena rahatrahv kuni 1200 eurot.

"Õnneks ei ole antud asjas lekkinud tundlikku teavet – põhiliselt on tegemist kinnistusraamatu avalike andmetega nagu kinnistu omaniku nimi, isikukood, kinnistu aadress ja pindala," ütles Delfile Silver Sarapuu Andmekaiste inspektsioonist.

Lekkinud teabe väärkasutamine võib Sarapuu sõnul olla karistatav, aga see sõltub, mida nende isikuandmetega tehakse.

"Kui mõni ettevõte koostab neist endale kliendinimistu ja asub reklaami saatma, siis on see ebaseaduslik ja seda võib karistada kuni 32 000-eurose trahviga," kirjeldas ta. "Kui eraisik selle andmestiku lihtsalt endale arvutisse kopeeris ning ei edasta ega kasuta näiteks ärilistel eesmärkidel, siis see ei ole karistatav."

Eile oli mõnda aega tarkvaravea tõttu vähemalt 30 000 maamaksust vabastuse saanud tallinlase isikuandmed interneti kaudu kõikidele huvilistele kättesaadavad.