Ühe lapse elatisraha suurus on vähemalt pool miinimumpalgast. Kahe lapse eest on miinimumelatis seega võrdne alampalgaga. "Kuna alampalk on kasvanud viimastel aastatel keskmisest palgast oluliselt kiiremini, siis on see raskendanud elatiskohustuse täitmist," kirjutas Aben.

2015. aastal on hinnanguline mediaannetopalk Eestis 650 eurot (ei ole taandatud täistööajale, vaid arvestab palgatöötajate tegelikke sissetulekuid) ja kuna minimaalne elatiskohustus kahe lapse eest on töötasu alammäär ehk 390 eurot, siis jääks mediaanpalga teenijal enda vajaduste rahuldamiseks kätte 260 eurot. Pooltel palgasaajatel aga veelgi vähem.

"Selline elatiskohustus ei ole ilmselt proportsionaalne ja on elatiskohustusest kõrvalehoidmise oluline põhjus," nentis Aben.

Kuna viimastel aastatel on miinimumpalk tõusnud oluliselt kiiremini kui keskmine ning praegust miinimumpalga madalat taset arvestades on tehtud mitmeid miinimumpalga jõulise tõstmise ettepanekuid, siis tuleks miinimumelatis Abeni hinnangul miinimumpalgast lahti siduda, et vältida elatiskohustuse mittetäitmise probleemi süvenemist.