Analüüsilt oodatakse vastust küsimusele, kas 1995. aastal sõlmitud hauarahuleping välistab tulevikus igasuguse tuukrite vrakile saatmise, kirjutab Eesti Päevaleht.

“Me pole seda komisjonis ametlikult veel arutanud ja vaadanud, aga selge on see, et Eesti peab kunagi vastu võetud rahvusvahelist lepingut täitma,” sõnas erikomisjoni esimees Margus Leivo. Valminud analüüsi põhjal on võimalus lepingut muuta vaid kolmepoolses koostöös Soome ja Rootsiga, lisas ta. Komisjon peaks kokku tulema ja asja arutama kuu lõpus.

Eesti Päevalehele teadaolevalt annab valminud ekspertiis teoreetilise võimaluse hauarahuleppe tühistamiseks, mille aluseks on viide 1969. aastal vastu võetud Viini konventsiooni 62. artiklile. See artikkel lubaks uute ja varem mitte teada olnud asjaolude selgumisel lepingu tühistada.

Need uued asjaolud on näiteks sõjatehnika veod, mille puhul pole üheselt välistatud, et need toimusid muuhulgas viimasel reisil ja võisid olla seotud laevahuku põhjuste või hilisema uurimise kallutamisega. Lisaks tuukriuuringud ja filmimised, mis on väidetavalt toimunud väljaspool ametlikku uurimist.