“Mingisugust korruptiivset tegu enamikul neist ametiisikutest ei ole. See eeldaks isikliku tulu saamist ametiseisu ära kasutamisel,” ütles Laius ning lisas, et seda on väga raske tuvastada, kirjutab Eesti Päevaleht.

“Väga põhjalikult tuleb kõiki juhtumeid analüüsida, kas kuskil tekib huvide konflikt. Kas kuskil saab oma ametiposti kasutada enda firma huvides ning seega ka isiklikku kasu lõigata.”

Eesti Ekspress kirjutas eile, et politsei uurimise alla on sattunud kümned Tallinna ametnikud, kes kuuluvad erafirmade juhatustesse või nõukogudesse. Korruptsioonivastase seadusega on see neil aga keelatud.

Laiuse sõnul lasub süü nii ametnikel kui ka linnal, kes inimesi tööle palgates pole neid järelikult piisavalt informeerinud ametnikele kehtivatest piirangutest. “Seaduse mittetundmine ei vabasta selle täitmise kohustusest. Inimene peab olema teadlik, et tal tekib seadusega vastuolu ning tegema valiku, kas loobuda firma juhtimisest või siis ametnikutööst,” rääkis Laius.

Üks linnaametnikke, kes sattus politsei uurimise alla, oli näiteks Tallinna haridusameti haldusosakonna juhataja Anti Sirkel, kes kuulub Lahemaal Palmses hotelli pidava AS-i Parkkontakt nõukogusse.

“Jah, ma ei tohiks nõukogusse kuuluda ja praeguseks olen juba ka vastava avalduse kirjutanud,” ütles Sirkel eile. Mehe sõnul ta senini lihtsalt ei teadnud, et rikub seadust. “Meie enda personaliosakond tegi selle mulle teatavaks umbes kuu aega tagasi ja siis ma kirjutasin ka avalduse.”

Samuti rikkus seadust Rene Treial, kes töötas ühteaegu Pirita linnaosavanema nõunikuna ja mahepõllumajandustoodetega tegeleva OÜ Ökosahver juhatuses. “Juhatusest vabastati mind küll enne avalikku teenistusse astumist, aga notariaalne vormistamine viibis,” rääkis Treial.