Põhiseaduskomisjoni liikmete küsimustele vastasid kaitsepolitseiameti peadirektor Aldis Alus, kaitseministeeriumi julgeolekuosakonna juhataja Hermann Simm ja politseiameti arenguosakonna politseidirektor Priit Männik, teatas Delfile riigikogu pressitalitus.

Kõigi kolme ametkonna esindajad kinnitasid, et neil puudub informatsioon sõjatehnika vedude kohta parvlaeval Estonia 1994. aastal ja enne seda.

Simmi sõnul ei olnud Eesti sellal ühinenud strateegiliste kaupade väljavedu reguleerivate rahvusvaheliste dokumentidega ega vastu võtnud vastavaid seadusi.

17. jaanuaril toimunud põhiseaduskomisjoni istungil väitis maksu- ja tolliameti peadirektor Aivar Rehe, et nende ametkonna käsutuses ei ole dokumente, mis viitaksid, et 28. septembril 1994 oleks Estonial veetud sõjalise iseloomuga strateegilisi kaupu.

Tollidokumentatsioon, mis puudutab seda kuupäeva, on kaitsepolitseiameti valduses. Samas ei kuulunud ülejäänud 1994. aastat puudutav tollidokumentatsioon säilitamisele ja Rehe sõnul hävitati see aastail 2001 ja 2002.

Komisjoni esimees Urmas Reinsalu märkis, et analoogiliste küsimuste selgitamisel tuleks edaspidi näha ette sõltumatult ametiisikult asjakohase raporti tellimise võimalust.

Otsuse eelnõu ”Riigikogu uurimiskomisjoni moodustamine asjaolude väljaselgitamiseks seoses parvlaevaga Estonia sõjatehnika väljaveost Eesti Vabariigi territooriumilt 1994. aastal” esitas 6. detsembril riigikogu menetlusse Keskfraktsioon.

Riigikogu põhiseaduskomisjon jätkab arutelu ülejärgmisel nädalal.