Vahel juhtub, et vanemad ei suuda lapse nimes kokkuleppele jõuda, ent seaduse järgi peab uus ilmakodanik nime saama ühe kuu jooksul, kirjutab Eesti Päevaleht. Seaduse järgi võib tähtajast mitte kinnipidajaid karistada rahatrahviga kuni 100 trahviühikut või arestiga. Praktikas see ei toimi. “Väikesel rahval on ju suur rõõm igast lapsest — hakka siis veel hurjutama,” ütleb Harju maavalitsuse perekonnaseisuosakonna juhataja Eevi Aalniit.

“Kui ametnik näeb, et lapse nimes kaheldakse või selle üle vaieldakse, soovitame mitte kiirustada ja rahulikult järele mõelda,” ütleb Tallinna perekonnaseisuameti peaspetsialist Ingrid Sarevet.

Kui kokkuleppele ei jõuta, on seadusandja andnud võimaluse otsustada lapse ees- ja perekonnanime andmise küsimus eestkosteasutuses. Praktikas pole seda siseministeeriumi rahvastiku toimingute osakonna nõuniku Eve Mitini sõnul vaja läinud.

Nimeseaduse järgi peab eestikeelse isikunime kirjapilt vastama eesti õigekirjutuse reeglitele. Võõrkeelse isikunime kirjapilt aga asjaomase keele õigekirjutuse reeglitele. “Seetõttu võib Eestis vähetuntud originaalkeeles korrektne eesnimi tunduda kummaline ainult teadmatuse tõttu,” selgitas Mitin.

Ebatavalise nime panekuks piisab tõestusest, et mujal kultuuris on selline nimi originaalkujul olemas. Sarevetile meenub juhus, kus vene rahvusest vanemad soovisid poisslapsele panna eesnimeks Mai. Põhjenduseks toodi see, et Kreekas on see mehe nimi ja oma valikus oldi päris kindel.

Oli ka juhus, kui tüdrukule sooviti panna eesnimeks Lawa Magdalena. Nime Lawa osas viidati ema Horvaatia päritolule. Asjatundjatega konsulteerides leiti, et nimi sisaldab võõrtähte W, kuid Horvaatia tähestikus pole selline täht kasutusel. Samuti ei esine see nimi ka teistes riikides. Vanematel tuli leppida variandiga Laava Magdalena.

Alaniidu sõnul panevad lapsele nime eelkõige tema vanemad ning perekonnaseisuametniku roll on vaid soovitav. Alati aga ametniku nõu kuulda ei võeta. Vanemad soovisid tüdrukule panna eesnimeks Rhian. “Avaldasime arvamust, et sellise kirjapildiga on rohkem poisi nimi tuntud,” sõnas Sarevet. Asjatundjatelt saadud vastus kinnitas perekonnaseisuametniku poolt öeldut, kuid selgituseks lisati veel, et see nimi on Šoti ja Walesi nimesid tutvustaval internetileheküljel olemas Rhiannoni lühema variandina.