Kaljuranna Facebooki postituses on kirjutatud:

"Osad EKRE juhtpoliitikud käivad mööda riiki ringi ja räägivad, et mina ei tohiks kandideerida Eesti presidendiks, kuna ma polevat sünnijärgne Eesti kodanik. See on vale. Ent kuna sõnast kõigile ei piisa ja ei piisanud ka siseministeeriumi korduvatest kinnitustest, et see on nii, olen palunud, et siseministeerium avaldaks kõik vajalikud dokumendid ja annaks oma hinnangu avalikult, et see teema oleks lõplikult päevakorrast maas - kuigi minule on siseministeerium ja PPA kinnitanud seda korduvalt, viimati üleeile.Minu ema on sündinud Eesti vabariigis, ta oli Eesti kodanik, ka minu ema isa oli minu ema sünnihetkel samuti Eesti kodanik, mina olen sünnijärgne Eesti kodanik."

Eesti Ekspress kirjutas loo sellest, et siseministeerium alustas eile presidendikandidaat Marina Kaljuranna Eesti kodakondsuse dokumentide kontrolli tema enda palvel.

EKRE poliitikud rääkisid juba pikemat aega, et Kaljurand ei saa tegelikult presidendiks kandideerida, kuna ta polevat sünnijärgne kodanik.

EKRE riigikogu fraktsiooni esimees Martin Helme kirjutas eelmisel nädalal sotsiaalmeedias: "Meile teadaolevalt sai ta kas 1991. aasta lõpus või 1992. aasta alguses kodakondsuse mitte õigusjärgsuse alusel, vaid valitsuse eriotsusega.”

Kaljurand on EKRE süüdistused sünnijärgse kodakondsuse puudumisest korduvalt avalikult ümber lükanud ning nüüd tegi seda ka dokumentaalselt.

Nii põhiseaduse kui vabariigi presidendi valimise seaduse kohaselt saab presidendi kandidaadiks seada “sünnilt Eesti kodaniku, kes on vähemalt 40 aastat vana”.

Kodakondsuse seaduse kohaselt omandab sünniga Eesti kodakondsuse “laps, kelle sündimise ajal vähemalt üks tema vanematest on Eesti kodakondsuses.”

Marina Kaljurand on sündinud 6. septembril 1962 Tallinnas.