Nimelt on valitsus töötuskindlustusmaksete ja töötukassa reservide pärast läinud ametiühingute ja tööandjatega tõsiselt tülli. Valitsus lahendas tüli jõuga, muutes seaduseid, tööandjad ja ametiühingud aga lahkusid selle peale töötukassa nõukogust, muutes selle töövõimetuks.

Täna aga teatas Ansip, et koalitsioon on järgmisel aastal valmis töötuskindlustusmakse langetamisega kolmele protsendile praeguselt 4,2 protsendilt, nagu tööandjad ja ametiühingud nõudsid. Riigikogu sotsiaalkomisjoni esimees Margus Tsahkna lootis seetõttu, et selle kompromissettepaneku tõttu on ametiühingud ja tööandjad valmis töötukassa nõukogusse tagasi tulema.

Taliga lausus, et EAKLi jaoks on oluline ka töötukassa õigus ise endale töötuskindlustusmakse suurust määrata, sest seda nõuab töötuskindlustuse loogika ning mingeid töötuskindlustuse väliseid argumente, nagu riigieelarve üldseisu, ei tohiks siinjuures arvesse võtta.

Ta soovis samuti, et vägisi riigikassasse võetud töötukassa reservid millalgi ikkagi töötukassasse tagasi jõuaks.

Sel nädalal toimub õpetajate streik rida toetusstreike. Seetõttu tegid tööandjad tema teada eile valitsusele ettepanekuid alustada kolmepoolseid läbirääkimisi tüli lahendamiseks, aga Taliga sõnul polnud valitsus sellest huvitatud.