"Seni ei ole ametiühingule tutvustatud ühtegi plaani sellest, kui palju inimesi kaotab töö, kuid võib arvata, et igal teisel töötajal tuleb ära minna," ütles Pärnits Eesti Päevalehele.

Seetõttu on Pärnitsa sõnul viimane aeg töötada välja Ida- Virumaa tööhõivekava, mis osutaks peamistele probleemidele ning näitaks ära valdkonnad, mille tegevust peaks riik igati soodustama.

Pärnits tõi näite, et üks tööhõiveprobleemi peamisi lahendajaid võiks olla Sillamäe vabamajandustsooni tekkimine, mis ainuüksi sadama alal annaks tööd sadadele inimestele.

"Paraku ei ole sellist töökava siiamaani tehtud, ehkki oleme sellisele vajadusele juhtinud valitsuse tähelepanu," ütles Pärnits. "Ümmargusest jutust on meil juba siiralt kõrini. Kõige halvem on see, et tööhõiveprobleemi tekkimist hiljem lahendada saab olema tunduvalt vaevarikkam ja kallim kui praegu."

Mõõdukate erakonda kuuluva endise ametiühingujuhi, riigikogu liikme Raivo Paavo sõnul võiks probleemi lahendus olla tõhus sotsiaalprogramm, mis annab garantiid nii nendele, kes on sunnitud tööturult lahkuma, kui neile, kes jäävad tööd otsima.

"NRG Energy pakkumine maksta vallandatavatele töötajatele lisatoetuseks viis miljonit dollarit peaks olema garantii, et lisaks majanduslikule plaanile on firmal ka sotsiaalplaan," ütles Paavo.

NRG Energy kavatseb viis miljonit dollarit ehk 80 miljonit krooni maksta vallandatavatele viie aasta jooksul.

Iga töötaja saab arvestuslikult 60.000 krooni, kuid enamus sellest rahast kuluks inimeste täiend- või ümberõppe kuludeks. Rahast 80 protsenti saaksid Narva Elektrijaamade ning 20 protsenti põlevkivikaevanduste töötajad.