Kui valitsus peab vajalikuks 2011. aasta algul üle minna eurole ja jagab seisukohta, et selle eesmärgi saavutamiseks pole ükski hind liiga kõrge, tuleb soovitud eesmärgi kõige valutumaks saavutamiseks lükata uue töölepingu seaduse jõustumine edasi 1. jaanuarini 2011, teatas EAKL.

Lisaks tuleks kehtestada 1. juunist töötuskindlustusmakse määrad vastavalt töötukassa nõukogu esmaspäevasele ettepanekule ning õiglasemalt jagada tulumaksukoormus madala sissetulekuga inimeste ja jõukamatele elanikkonnarühmade vahel.

EAKL-i ja TALO juhatused rõhutasid, et töötajad ei lepi valitsuse katsetega veeretada majanduskriisi põhiraskus töötajate õlgadele. Koosolekul osalejad märkisid, et töökohtadelt nõutakse üha resoluutsemalt teravat protestimist valitsuse vastutustundetu politikaanluse vastu, vajadusel alustada streigi ettevalmistamist.

EAKL-i esimees Harri Taliga ütles Päevaleht Online’ile, et maksuvaba tulumäär tuleks tõsta vähemalt 5000 kroonini kuus ja kehtestada tulumaksumääraks 26%.

„See tookski kaasa õiglasema jaotuse ja tegelikult suurendaks see ka riigi tulusid, sest praegu tegeleb valitsus vaid riigi eelarvekärbetega, mis ei ole piisav, et Maastrichti kriteeriume täita. Kui on rohkem tulusid, on võimalik ka vähem kärpida,” selgitas Taliga.

„Meie sooviks on ka see, et eurole ülemineku sotsiaalne hind ei kujuneks talumatult kõrgeks, mille paratamatult toob kaasa ainult kärbete poliitika ajamine,” tõdes Taliga.

Kas valitsus EAKL-i ettepanekuid ka arvesse võtab, ei osanud Taliga ennustada. „Usun, et see on väga selge sõnum ja ma ei kujuta ette, et valitsus saab öelda, et ei arvesta töötajatega.”