“Tegemist oli formaalse kokkusaamisega, pigem selleks, et linnuke kirja saada,” kommenteeris Eesti Ametiühingute Keskliidu EAKL juht Harri Taliga tänast valitsuse kokkukutsutud kohtumist, kus tutvustati opositsioonile ja sotsiaalpartneritele Eesti majandusväljavaateid.

“Põhiline probleem on kahtlemata see, et valitsus oskab, suudab ja tahab täna mõelda ainult eelarvekärbetest. Loomulikult on vaja ka eelarvet kärpida aga eelarvekärped ei too kusagil lisaraha juurde ja ei tõmba majandust käima,” selgitas Taliga, kelle hinnangul on praeguse olukorra tekitanud eelarves just tulumaksu langetamine.

Eraisikute tulumaksu tõstmine suurendab ametiühingujuhi hinnangul ainult riigieelarve laekumisi, kuid ei suurenda ettevõtte kulusid selles mõttes, et kui inimese teenitult suurem protsent ära võetakse, ei muutu ettevõtte jaoks sellest midagi.

“Küsimus ei ole kindlasti tulumaksu astmelisuses, see on eraldi teema,” ütles ametiühingujuht, kelle sõnul ei ole esmatähtis ka konkreetne tõusuprotsent.

“Küsimus on tulumaksus kui tervikus. See on väga selge koht, kust on võimalik riigil raha saada. On mitmesuguseid võimalusi, kuidas seda ellu viia, kuid selleks peab olema kõigepealt tahtmine arutada, mitte klammerduda mingisuguse teooria käibetõdede külge, milles räägitakse, et raksel ajal makse tõsta ei tohi.”