Eesti ametiühingute keskliit (EAKL) on seisukohal, et järjepidevalt vaid tulude ja palganõude rõhutamine hägustab streikijate nõudmiste tegelikku mõtet: tagada tervishoiutöötajatele inimväärsed töötingimused, eelkõige väiksem töökoormus, ja takistada sektori töötajate väljavoolu selliste tingimuste puudumise tõttu.

„Tegelikult käib ju jutt tervishoiutöötajate koormusest ja veel paljudest asjadest, mille võib kokku võtta kahe sõnaga – sõlmimata kollektiivleping,“ märkis EAKL esimees Harri Taliga. „Ka EAKL toetab igati streiginõuet sõlmida kollektiivleping, mis tagaks nii palgatõusu kui lahendaks ka tervishoiutöötajate töökoormuse ja tööaja probleemid.“

EAKL juhib tähelepanu asjaolule, et tervishoiule lisaraha leidmine patsientide taskust suurendab sotsiaalset ebaõiglust Eestis, sündigu see siis töötajate poolt töötukassasse tehtavate maksete arvelt, patsientide omaosalust suurendades või mõnel muul sarnasel moel. „Valitsus peab lõpuks astuma samme, mis ei piirduks vaid näiliste lahendustega. Lisaraha ei saa tulla otse ja ainult patsientide taskust,“ ütles Taliga.