“Kui veerandi võrra on kallinenud toiduained ning oktoobri alguses tõuseb toasooja hind Tallinnas võrreldes eelmise aasta augustiga 93 protsenti, siis on täiesti kohatu rääkida palkade vähendamisest või alampalga viieprotsendilisest tõusust,” vahendab EAKL Taliga sõnu.

“Toit ja eluasemekulud on asjad, millest inimesed ei saa kuidagi loobuda. Tarbijahinna indeksi prognoositav kasv 10,7 protsenti ei anna kahjuks täit pilti elukalliduse hüppelisest kasvust.”

EAKL hinnangul on Eesti majanduse häda madal tootlikkus ja vähene konkurentsivõime maailmaturul, mis suuresti on tingitud madalatest palkadest.

Tootlikkuse kasv sõltub pea täielikult ettevõttest ning asjatu on püüda veeretada vastutust selle eest töötajate kaela.

Tööandjad, kes kaebavad madala tootlikkuse üle, peaksid kriitilise pilguga peeglisse vaatama. Soov reageerida majanduskeskkonna muutusele tööjõukulude kärpimisega on lühinägelik: töötajate motivatsiooni vähendades halvendatakse Eesti majanduse arenguväljavaateid veel enam.

Eesti majanduse olukord oli peateema tänasel Majandusliku Arengu ja Koostöö Organisatsiooni (OECD) Eesti missiooni juhi ja EAKL juhi kohtumisel. Veel räägiti tööturupoliitikast, kutsehariduse olukorrast ja tööõnnetus- ja kutsehaiguskindlustusest.