"Liitlaste lennukite Ämarisse paigutamine on selge märk NATO liikmete ühtsusest. Ajal kui Euroopas valitseb julgeolekualaselt keeruline olukord on meie liitlased üles näidanud tugevat solidaarsust Eestiga. Loodame Ämaris veel palju liitlasi võõrustada," ütles kaitseminister Sven Mikser, teatas kaitsevägi.

Kaitseväe juhataja kindralmajor Riho Terras andis Taani õhuväelastele üle NATO Balti õhuturbemissiooni medalid ja tänas neid hea teenistuse eest. Taani õhuväelased alustasid Ämari lennubaasis teenistust 30. aprillil ning on viimase nelja kuu jooksul sooritanud hävituslennukitega F-16 kokku 15 tuvastuslendu ja 130 treeninglendu. Ühtekokku kogunes Taani pilootidel Eestis teenides 600 lennutundi. Sealhulgas on Taani õhuväelased toetanud mitut kaitseväe õppust.

Kindralmajor Terras rõhutas tseremoonial peetud kõnes, et Eestit täna ja suure tõenäosusega ka tulevikus ümbritsev julgeolekuolukord on taaskord tõestanud vajadust tugeva ja püsiva liitlaste kohaoleku järele siinses regioonis ning Eesti, Läti ja Leedu õhuruumi valvavad liitlaste lennukid on üheks tugevaimaks näiteks sellisest kohalolust. Kaitseväe juhataja tervitas ka Saksa õhuväelasi ning soovis neile edu ja sõduriõnne.

Järgmised neli kuud valvavad Eesti, Läti ja Leedu taevast Saksa õhuväe neli hävitajat Eurofighter Typhoon koos 150 õhuväelasega, kelle kodubaas on Neuburgis Saksamaal. Hävitajad on Ämari lennubaasis valves ööpäevaringselt ning sooritavad vajadusel tuvastuslende ja teevad regulaarselt treeninglende.

Saksamaa Liitvabariigi suursaadiku asetäitja Reinhard Wiemer ütles, et Ämari lennubaasist õhuruumi valvavad lennukid on üks vastustest uutele julgeolekualastele väljakutsetele, mida veel aasta tagasi ei olnud. Suursaadiku asetäitja lisas, et see missioon on näide liitlaste solidaarsusest ja keerulistel aegadel oma sõprade toetamisest.

Saksamaa õhuväe hävitajad maandusid Ämari lennubaasis eile. Varem on sakslased Eesti, Läti ja Leedu õhuruumi valvanud kuuel korral. Balti õhuturbemissioon sai alguse 2004. aastal. Tuleval esmaspäeval võtavad Leedus Šiauliais õhuruumi valvamise üle Portugali ja Kanada õhuväelased.

Lisaks kaitseministrile osalesid tseremoonial kaitseväe juhataja kindralmajor Riho Terras, Taani Kuningriigi suursaadiku asetäitja David Michael Schjerlund, Saksamaa Liitvabariigi suursaadiku asetäitja Reinhard Wiemer, liitlasriikide esindajad ning Taani, Saksa ja Eesti õhuväelased.